ΡΩΜΗ. «Θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη αφού πρώτα αλλάξουμε την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας». Αυτή ήταν μία από τις λίγες φράσεις που κατάφερε να αρθρώσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι πριν δεχθεί την καταιγιστική φραστική επίθεση του Μπέπε Γκρίλο, σε μια επεισοδιακή δεκάλεπτη συνάντηση των δύο πολιτικών, η οποία μεταδόθηκε, κατ’ απαίτηση του Γκρίλο, απευθείας στο Ιντερνετ.
Ως εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο 39χρονος επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Μ. Ρέντσι ολοκλήρωσε χθες τις διερευνητικές επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων της ιταλικής Βουλής. Ενώ η συζήτηση με τον παραδοσιακό αντίπαλο, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κύλησε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε ευχάριστο κλίμα, η αντιπαράθεση με τον Γκρίλο δύσκολα θα χαρακτηριζόταν «διάλογος».
«Αντιπροσωπεύεις τις τράπεζες, τους ισχυρούς», είπε ο Γκρίλο στον Ρέντσι. «Είσαι νέος αλλά στην πραγματικότητα είσαι γέρος. Δεν είσαι αξιόπιστος. Ηρθα εδώ να εκφράσω την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης μας». Ο Γκρίλο είχε χαρακτηρίσει τις διερευνητικές επαφές «φάρσα» και είχε δηλώσει ότι δεν θα παραστεί, αλλά το αποτέλεσμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του κόμματός του το βράδυ της Τρίτης τον έστειλε άρον άρον στη Ρώμη. «Εμείς θέλουμε το νερό σε δημόσια χέρια, εσύ θέλεις να το ιδιωτικοποιήσεις», συνέχισε ο Γκρίλο. «Μπέπε, ήμουν κι εγώ απ’ αυτούς που πλήρωναν το εισιτήριο για να έρθουν να σε ακούσουν…», είπε ο Ρέντσι πριν ο πρώην κωμικός και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων τον διακόψει εκ νέου.
«Θα έπρεπε να ντρέπεστε», έγραψε ο Ρέντσι στους υποστηρικτές του Γκρίλο μετά τη συνάντηση. «Θα αλλάξουμε την Ιταλία και για εσάς». «Τέρμα οι συνεννοήσεις, οι συζητήσεις, έχουμε πόλεμο», ήταν οι δηλώσεις του Γκρίλο κατά την έξοδό του από την αίθουσα.
Σε εντελώς διαφορετικό τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Είμαι πολύ ευτυχής που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μας έχει τα μισά μου χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροδεξιάς. Ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τον Ρέντσι αλλά ότι θα υποστηρίξει στη Βουλή συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες συμφωνεί. Τον Ιανουάριο ο Μπερλουσκόνι είχε συμφωνήσει με τον Ρέντσι στο γενικό πλαίσιο θεσμικών αλλαγών και αναθεώρησης του εκλογικού νόμου. «Η συμφωνία δεν πρόκειται να αλλάξει, θα παραμείνει σε ισχύ, διότι είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης, δύσκολης προσπάθειας», σημείωσε ο Μπερλουσκόνι.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το Σάββατο το κυβερνητικό σχήμα και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Τα κόμματα που συναπαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση είναι τα ίδια με αυτά που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα: το Δημοκρατικό Κόμμα, η κεντρώα Επιλογή Πολιτών και η Νέα Κεντροδεξιά. Η διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού και η αποφυγή ανοιγμάτων προς το αριστερό SEL του Νίκι Βέντολα ήταν ένας από τους όρους που έθεσε ο Αλφάνο της Νέας Κεντροδεξιάς προκειμένου να μετάσχει στην κυβέρνηση. O άλλος όρος του Αλφάνο ήταν να μην υπάρξει φορολόγηση της περιουσίας.
Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων. Εκθεση του συνδέσμου βιομηχάνων, Confindustria, χαρακτήρισε «πληγές» της ιταλικής οικονομίας τη συρρίκνωση των χορηγήσεων δανείων στις επιχειρήσεις, τη μεγάλη μείωση της εσωτερικής ζήτησης και την απώλεια ανταγωνιστικότητας.
«Στη διαφαινόμενη πορεία οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, παρατηρούνται βήματα προς τα πίσω αντί για μια ξεκάθαρη συνεχή θετική τάση», τονίζεται στη μηνιαία έκθεση της Confindustria.
Η αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2013 (+0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του έτους) «είναι σαφώς μικρότερη από τις προσδοκίες», ενώ «δεν έχει ακόμη σταματήσει η αύξηση της ανεργίας, και οι σχετικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2014 συνεχίζουν να είναι αρνητικές», ανέφερε η έκθεση.