Διαδηλώσεις καταναλωτών υπέρ δαντελωτών εσωρούχων

Διαδηλώσεις καταναλωτών υπέρ δαντελωτών εσωρούχων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμπορική απαγόρευση με θύματα τα δαντελωτά εσώρουχα έχει εξοργίσει Ρώσους, Καζάχους και Λευκορώσους καταναλωτές, που ξεχύθηκαν στους δρόμους με τα μεταξωτά βρακιά ανά χείρας. Η απαγόρευση θέτει εκτός νόμου όλα τα εσώρουχα που περιέχουν λιγότερο από 6% βαμβάκι. Αποκλείει δηλαδή κάθε εισαγωγή, πώληση αλλά και παραγωγή εσωρούχων τέτοιου είδους στη Ρωσία, στη Λευκορωσία και στο Καζαχστάν. Η κυοφορούμενη απόφαση έχει ενοχλήσει τα μάλα τις προαναφερθείσες κοινωνίες, στις οποίες τα προϊόντα εταιρειών όπως οι La Perla και Victoria’s Secret αποτελούν παράδεισο εσωρούχων συγκριτικά με τα σοβιετικής κατασκευής βαμβακερά. Την περασμένη Κυριακή, 30 γυναίκες διαδηλώτριες συνελήφθησαν στο Καζαχστάν φορώντας δαντελωτά εσώρουχα στο κεφάλι τους και φωνάζοντας «Ελευθερία στα βρακιά».

Η απαγόρευση σε αυτές τις χώρες είχε υπαγορευθεί σε πρώτη φάση το 2010 από την ευρασιατική οικονομική επιτροπή, που ρυθμίζει το ελεύθερο εμπόριο και προωθείται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Ε.Ε. Η απαγόρευση των εσωρούχων αναμένεται να εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου, αλλά η κατακραυγή των καταναλωτών έχει ήδη κορυφωθεί.

Φωτογραφίες που συγκρίνουν σέξι σύγχρονα εσώρουχα με τα παλιομοδίτικα σοβιετικά προϊόντα διακινούνται ήδη στο Facebook και το Twitter, ενώ στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες. «Κατά κανόνα τα δαντελωτά εσώρουχα εξαφανίζονται από τα ράφια», εξηγεί η Αλίσα Σαπάρντιγεβα, διευθύντρια καταστήματος εσωρούχων στη Μόσχα. «Αν τους το πάρεις αυτό, ο καταναλωτής θα είναι αυτός που θα υποφέρει περισσότερο», επιμένει.

Σύμφωνα με την Ενωση Ρωσικών Επιχειρήσεων Υφασμάτων, κάθε χρόνο πωλούνται στη Ρωσία εσώρουχα αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων και το 80% από αυτά είναι εισαγόμενα. Αναλυτές θεωρούν ότι το 90% των προϊόντων θα εξαφανιστεί αν εφαρμοστεί η απαγόρευση. Παρόλο που η οργή των καταναλωτών ενδέχεται να οδηγήσει τους αξιωματούχους σε συμβιβασμό, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα στρεβλής οικονομικής πολιτικής, σαν αυτές που έγιναν σήμα κατατεθέν κατά τη μετασοβιετική περίοδο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT