Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται η Ουκρανία, ύστερα από την κατάρρευση της βραχύβιας εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς και της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ των ειδικών δυνάμεων καταστολής και ενόπλων διαδηλωτών, ανεβάζοντας σε 75 τους νεκρούς του εφιαλτικού διημέρου. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και 12 αστυνομικοί, ενώ άλλοι 67 συνάδελφοί τους παραμένουν όμηροι ομάδων της αντιπολίτευσης.
Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή να εφοδιαστούν με όπλα του στρατού οι αστυνομικοί εν μέσω φόβων για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αγανάκτησή του και απηύθυνε έκκληση να μην εμπλακεί ο στρατός στην αντιμετώπιση των ταραχών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέβαλαν κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για το λουτρό αίματος. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει μια ηγεσία, την οποία ο λαός της δεν θα αντιμετωπίζει «σαν χαλάκι της εξώπορτας, όπου σκουπίζουμε τα πόδια μας». Ασφυκτικός γίνεται πλέον ο κλοιός των πιέσεων γύρω από τον πανταχόθεν βαλλόμενο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η κατάρρευση της βραχύβιας εκεχειρίας με την αντιπολίτευση πυροδότησε νέες, πολύνεκρες συγκρούσεις, που τείνουν να λάβουν διαστάσεις εμφυλίου πολέμου σε αργή κίνηση. Με την απειλή της διάλυσης της χώρας να διαγράφεται καθαρά στον ορίζοντα, ο Γιανουκόβιτς υφίσταται αμφίπλευρες πιέσεις, καθώς το Βερολίνο τον προτρέπει να προχωρήσει σε επώδυνες παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση, ενώ η Μόσχα τον προειδοποιεί ότι κινδυνεύει να γίνει «το χαλάκι που θα ποδοπατηθεί» από τους εχθρούς του.
Η εκεχειρία που είχε ανακοινώσει τη νύχτα της Τετάρτης ο Γιανουκόβιτς, κατάρρευσε σαν πύργος στην άμμο χθες το πρωί, όταν ομάδες αντικυβερνητικών διαδηλωτών επιτέθηκαν με μολότοφ και πέτρες εναντίον των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν καταλάβει μέρος της πλατείας Ανεξαρτησίας, στο Κίεβο. Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με βροχή από σφαίρες καουτσούκ και βομβίδες κρότουλάμψης. Ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι είδαν ελεύθερους σκοπευτές, σε ταράτσες κτιρίων, και μεμονωμένους διαδηλωτές να πυροβολούν με πραγματικά πυρά στη διάρκεια των συγκρούσεων.
Την ώρα που ο Γιανουκόβιτς είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, σε μια ύστατη προσπάθεια μεσολάβησης από την πλευρά της Ε.Ε., η αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου «Ουκρανία», στην περίμετρο της πλατείας Ανεξαρτησίας, είχε μετατραπεί σε πρόχειρο νεκροθάλαμο, όπου στοιβάζονταν, κάτω από λευκά σεντόνια, τα θύματα των χθεσινών συγκρούσεων. Μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον 33 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ανεβάζοντας σε 59 τους νεκρούς του τελευταίου 48ώρου. Εξ αυτών, τουλάχιστον 12 ήταν αστυνομικοί.
Καθώς έπεφτε η νύχτα, αυξάνονταν οι φόβοι για το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και επιστράτευσης του στρατού. Ο υπ. Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχρασένκο ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να εξοπλιστούν με όπλα του στρατού οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση της τάξης «για λόγους αυτοάμυνας», προσθέτοντας ότι 67 ένστολοι κρατούνται όμηροι από διαδηλωτές. Μία μέρα νωρίτερα, ο Γιανουκόβιτς είχε αντικαταστήσει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος έχαιρε εκτίμησης στους κύκλους της αντιπολίτευσης.
Την αγανάκτησή του για τη βία στην Ουκρανία εξέφρασε, με χθεσινή δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον Γιανουκόβιτς να μη χρησιμοποιήσει τον στρατό για την καταστολή των διαδηλώσεων. Σε τηλεφωνική συνομιλία του Ομπάμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, υπήρξε κοινή έκκληση για «πολιτική λύση».
Η Μέρκελ, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Γιανουκόβιτς, «αποδοκίμασε σε οξύ τόνο την πρόσφατη κλιμάκωση». Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωνε ότι η χώρα του παραμένει πάντα πρόθυμη να προσφέρει γενναία οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εννοεί να κλείσει συμφωνίες μόνο με μια «νόμιμη και αποτελεσματική ηγεσία», μια ηγεσία την οποία ο λαός της δεν θα αντιμετωπίζει «σαν το χαλάκι της εξώπορτας, όπου σκουπίζουμε τα πόδια μας».
Ο διπλωματικός πυρετός κορυφώθηκε χθες το βράδυ, καθώς οι τρεις Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ παρέτειναν την παραμονή τους στο Κίεβο, αφήνοντας ελπίδες για συμβιβασμό μεταξύ ουκρανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πούτιν κατευθυνόταν προς το Κίεβο μετά το αίτημα του Γιανουκόβιτς, ώστε να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις.
Στο μεταξύ, ο Γιανουκόβιτς έχει να αντιμετωπίσει φυγόκεντρες τάσεις μέσα στο ίδιο το στρατόπεδό του, όπως διαμηνύει η χθεσινή αποστασία του δημάρχου του Κιέβου. Ο Βολοντίμιρ Μακιγένκο παραιτήθηκε από το αξίωμά του, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για την αιματοχυσία της προηγούμενης ημέρας. Ο αντίλαλος των δραματικών γεγονότων του Κιέβου ακούστηκε ισχυρός και στη Χειμερινή Ολυμπιάδα του Σότσι. Η Ουκρανή πρωταθλήτρια του σκι Μπογκντάνα Ματσόσκα και ο πατέρας και προπονητής της αποχώρησαν από τη διοργάνωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το λουτρό αίματος.