Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Ερντογάν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τηλεφωνική συνομιλία, την πρώτη ύστερα από έξι μήνες, είχαν την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συζήτηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα του Κυπριακού και στην έναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη λύσης στη σοβούσα κρίση στο νησί. Την ίδια ώρα, προοπτική επανεκλογής του Ερντογάν στην πρωθυπουργία άφησε ανοιχτή ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, που είπε ότι σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης», ο Ερντογάν θα μπορούσε να εκλεγεί για 4η φορά πρωθυπουργός το 2015.

Στο μεταξύ, σημαντικές προτάσεις κατέθεσε χθες το κόμμα ΑΚΡ του Τούρκου πρωθυπουργού, με στόχο την αναμόρφωση της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ. Η μεταρρύθμιση αυτή θα διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΜΙΤ, απλουστεύοντας τις διαδικασίες τηλεπικοινωνιακής παρακολούθησης και προσφέροντας δικαστική ασυλία στους πράκτορες της υπηρεσίας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο επιτρέπει στην ΜΙΤ να πραγματοποιεί επιχειρήσεις παρακολούθησης σε χώρες του εξωτερικού, να υποκλέπτει συνομιλίες από τηλεφωνικούς θαλάμους και διεθνείς κλήσεις. Ο νόμος προβλέπει επίσης την επιβολή ποινών κάθειρξης έως 12 χρόνια για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων που προήλθαν από διαρροές. Την ίδια ώρα, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σημάνει ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ θα μπορεί να λογοδοτεί μόνο ενώπιον των ανώτατων δικαστικών αρχών, εφόσον ο πρωθυπουργός έχει δώσει την άδειά του για την παραπομπή αυτή. Ιδιωτικές εταιρείες και κρατικοί οργανισμοί θα οφείλουν να παραδίδουν στην ΜΙΤ στοιχεία πελατών και τεχνικό εξοπλισμό, εφόσον αυτό τους ζητηθεί.

«Το κείμενο αυτό φέρνει την ΜΙΤ στον 21ο αιώνα, διευρύνοντας τις αρμοδιότητές της στα θέματα αντικατασκοπείας», αναφέρει στο προοίμιό του το νομοσχέδιο.

Δριμεία κριτική άσκησε, όμως, η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το μέρος της προσπάθειας επιβολής αυταρχικών μεθόδων διακυβέρνησης από τον Ερντογάν, στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς.

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Ερντογάν είχε απαγορεύσει τη διενέργεια έρευνας γύρω από τις δραστηριότητες του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, εκτιμώντας ότι η έρευνα αποτελούσε σκευωρία των υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πυροδοτώντας έτσι τη σοβούσα αντιπαράθεση με τον δημοφιλή αυτοεξόριστο κληρικό.

«Ο πρωθυπουργός δεν θέλει η ΜΙΤ να λογοδοτεί στη νομοθετική εξουσία ή οπουδήποτε αλλού. Η ΜΙΤ μεταμορφώνεται σε προσωπική οργάνωση του Ερντογάν. Παρατηρούμε τη μετάβαση από το αστυνομικό κράτος στο κράτος-κατάσκοπο», λέει ο Εντζίν Αλτάι, βουλευτής του κεμαλικού CHP.

Τα Μέσα και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν τον τελευταίο χρόνο σωρεία μαγνητοφωνημένων συνομιλιών και βίντεο, με πρωταγωνιστές υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν, σε επαφές τους με επιχειρηματίες.

Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την ΜΙΤ θα συζητηθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το Σάββατο και θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης την ερχόμενη εβδομάδα, με την έγκρισή του να θεωρείται βέβαιη, χάρις στην πλειοψηφία που απολαμβάνει το ΑΚΡ στην Εθνοσυνέλευση στην Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή