Συμφωνία στο Κίεβο για ανακωχή και εκλογές

Συμφωνία στο Κίεβο για ανακωχή και εκλογές

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες για τερματισμό της αιματοχυσίας και πολιτική επίλυση της δραματικής κρίσης που βιώνει η Ουκρανία δημιουργεί η θεαματική υπαναχώρηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης. Η προσωρινή συμφωνία, καρπός ολονύκτιων διαπραγματεύσεων με καθοριστικό τον ρόλο της Ε.Ε., επισφραγίστηκε στις 7.20 το πρωί, ύστερα από ένα 24ωρο οδομαχιών, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 577 τραυματίστηκαν.

Υπό την πίεση των διαδηλωτών, αλλά και των διευρυνόμενων φαινομένων αποστασίας στο εσωτερικό του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών, ο Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται πρόωρες προεδρικές εκλογές, όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Παράλληλα, προανήγγειλε την επιστροφή στο σύνταγμα του 2004, πράγμα που θα σημάνει τον δραστικό περιορισμό των αρμοδιοτήτων του, κεντρικό αίτημα της αντιπολίτευσης. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Τέλος, η συμφωνία προβλέπει ότι δεν θα κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τους υπαίτιους της αιματοχυσίας, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι θα συγκεντρωθούν όλα τα όπλα που κυκλοφορούν παράνομα.

Συγκεχυμένη διαγραφόταν η κατάσταση στον χώρο της αντιπολίτευσης, καθώς μερίδα των ακτιβιστών απέρριπτε κάθε συνδιαλλαγή, επιμένοντας στην άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς. Τελικά, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν, χθες το απόγευμα, την προσωρινή συμφωνία, ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας, Στάινμαγερ και Σικόρσκι. Οι δύο αξιωματούχοι, συνοδευόμενοι από τον Γάλλο ομόλογό τους Λ. Φαμπιούς, είχαν αναλάβει εκ μέρους της Ε.Ε. τον ρόλο του μεσολαβητή. Ο τελευταίος χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις «εφιαλτική», αφού χρειάστηκαν δέκα ώρες διαβουλεύσεων.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη επικείμενης στροφής του Γιανουκόβιτς, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διαδικασίες για την παροχή δανείου από τη Ρωσία. Η οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων που είχε προσφέρει ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην απόφασή της να απορρίψει την προταθείσα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. τον Νοέμβριο. Aξίζει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Ομπάμα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν για τη συμφωνία στην Ουκρανία.

Τα σημάδια εντεινόμενης απομόνωσης του Γιανουκόβιτς συσσωρεύτηκαν τις ώρες που προηγήθηκαν της υπαναχώρησής του. Παρά την αντίθεση του κυβερνώντος κόμματος, η αντιπολίτευση συγκάλεσε συνεδρίαση της Βουλής και κατάφερε να περάσει σημαντικές αποφάσεις, σε συμμαχία με ομάδα «ανταρτών» του Κόμματος των Περιφερειών. Με 239 ψήφους σε σύνολο 450 βουλευτών, το ουκρανικό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη βία εναντίον των διαδηλωτών, ζήτησε να απαγορευτεί η χρήση όπλων από τις δυνάμεις ασφαλείας και να απομακρυνθούν οι ειδικές δυνάμεις από την πλατεία Ανεξαρτησίας. Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσένικουκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων προσπάθησαν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο, αλλά απωθήθηκαν από βουλευτές.

Τέλος, σε μια νέα ένδειξη ότι ο Γιανουκόβιτς χάνει και τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, η πλειονότητα των βουλευτών ψήφισε την αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλιας Τιμοσένκο και την αποπομπή του υπ. Εσωτερικών, ως βασικού υπαίτιου για την αιματοχυσία.

Αμφιβολίες από «Δεξιό Τομέα»

Προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία, εκπρόσωπος του «Δεξιού Τομέα», των ακροδεξιών «ακτιβιστών» που πρωτοστάτησαν στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον ο Γιανουκόβιτς θα τιμήσει την υπογραφή του και δεσμεύτηκε ότι «η εθνική επανάσταση θα συνεχιστεί». Αυτό είναι άλλωστε το μεγάλο ερώτημα: κατά πόσον οι διαδηλωτές που στρατοπέδευαν επί μήνες στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας θα αποδεχθούν τον συμβιβασμό. «Οι ήρωες δεν πεθαίνουν, οι ληστές πρέπει να φύγουν», φώναζε ένας από τους εναπομείναντες διαδηλωτές χτυπώντας ρυθμικά ένα τύμπανο στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Κατά την άποψη πολλών συντρόφων του, ο Δεκέμβριος είναι πολύ μακριά. «Ο Γιανουκόβιτς πρέπει να φύγει σήμερα», είναι η κοινή επωδός. «Απαραίτητο συμβιβασμό» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ενώ η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, εξήγησε ότι η τύχη των κυρώσεων σε βάρος του Κιέβου, που αποφασίστηκαν την Πέμπτη, θα εξαρτηθεί από ό,τι πουν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα. Τη συμφωνία εξήρε χθες και ο Λευκός Οίκος. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε χθες, από τα Τίρανα, τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία. Νωρίτερα, σε ανάλογο τηλεφώνημα με την κ. Αστον, ο κ. Λαβρόφ ζήτησε να καταδικάσει η Ε.Ε. τα ακραία στοιχεία που ευθύνονται για τη βία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή