Συνάντηση Ομπάμα με Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση Ομπάμα με Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για τρίτη φορά υποδέχθηκε χθες τον Θιβετιανό αυτοεξόριστο πνευματικό ηγέτη Δαλάι Λάμα, στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, διακινδυνεύοντας την οργή του Πεκίνου.

Σε μια προσπάθεια εξευμενισμού της Κίνας, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον φιλοξενούμενό του στην Αίθουσα Χαρτών του Λευκού Οίκου και όχι στο Οβάλ Γραφείο, τόπο συνάντησης του προέδρου με αρχηγούς κρατών.

Εκπρόσωπος της προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε με τον 78χρονο βουδιστή μοναχό «ως έναν διεθνώς αναγνωρισμένο θρησκευτικό και πολιτιστικό ηγέτη». Αμεση υπήρξε, πάντως, η αντίδραση της Κίνας, με το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου να κάνει λόγο για «κατάφωρη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας», ικανή «να πλήξει ανεπανόρθωτα τις διμερείς σχέσεις».

Αλλες δύο φορές

Ο κ. Ομπάμα έχει συναντηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν με τον Θιβετιανό ηγέτη, τον Φεβρουάριο του 2010 και τον Ιούλιο του 2011. Το Πεκίνο χαρακτηρίζει τον Δαλάι Λάμα «εχθρό του έθνους», ταγμένο να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του Θιβέτ και να επιβάλει εκεί τη φεουδαρχία. Συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τον Δαλάι Λάμα τον Μάιο του 2012 στο Λονδίνο είχε οδηγήσει σε πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για διάστημα 18 μηνών.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι στηρίζει τις θέσεις του Δαλάι Λάμα, που καλεί σε «μεσαίο δρόμο» για το Θιβέτ, διαφωνώντας με την προσάρτηση στην Κίνα, αλλά και με την ανεξαρτησία της περιοχής.

Στις αρχές της εβδομάδας, εκπρόσωπος της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ (με έδρα στην Νταραμσάλα της Ινδίας) κάλεσε την Κίνα να αντιμετωπίσει τη «ρίζα του προβλήματος», που οδήγησε 126 Θιβετιανούς να αυτοπυρποληθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το 2009 έως σήμερα.

Περιοδεία στις ΗΠΑ

Ο Θιβετιανός ηγέτης, που πραγματοποιεί περιοδεία διάρκειας δύο εβδομάδων στις ΗΠΑ, μίλησε χθες σε εκδήλωση του «νεοσυντηρητικού» ινστιτούτου ΑΕΙ (Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας). Στην ομιλία του, ο Δαλάι Λάμα απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο Θιβέτ, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για ανθρωπιά και ανεκτικότητα σε όλο τον κόσμο.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας εισέβαλε στο Θιβέτ το 1950, ύστερα από αποτυχημένο βασιλικό πραξικόπημα, εμπνευσμένο από την αμερικανική CIA.

Η κινεζική κατοχή έδωσε τέλος στις χιλιόχρονες φεουδαρχικές δομές του Θιβέτ, όπου η δουλεία παρέμενε νόμιμη. Παρά τον αναμφισβήτητα αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της ορεινής επαρχίας, το Πεκίνο επέβαλε στο Θιβέτ την υποχρεωτική εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τον ενδημικό αναλφαβητισμό του πληθυσμού, αξιόπιστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ανοίγοντας την περιοχή στον τουρισμό.

Η επίσκεψη Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε, όμως, σε ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία τους για την κινεζική επιθετικότητα στη Θάλασσα της Ανατολικής και σε αυτή της Νότιας Κίνας. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι δύο χώρες συνειδητοποιούν ότι είναι αλληλοεξαρτημένες και αναγκασμένες να συνεργάζονται στη διεθνή σκηνή, όπως στις περιπτώσεις της ιρανικής κρίσης και της Βόρειας Κορέας. Η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με 1,28 τρισ. στα χέρια Κινέζων επενδυτών.

Κινέζοι διπλωμάτες υποβάθμιζαν, πάντως, τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την επίσκεψη Δαλάι, επισημαίνοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να συναντηθεί με τον κ. Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια τον ερχόμενο μήνα στην Ολλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή