Απομάκρυνση του CNN από τη Βενεζουέλα

Απομάκρυνση του CNN από τη Βενεζουέλα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Με έξωση από τη Βενεζουέλα απείλησε χθες ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο το αμερικανικό δίκτυο CNN, αν ο σταθμός «δεν επανορθώσει». Αντιμέτωπος με συνεχιζόμενες φοιτητικές διαδηλώσεις και οξυμένα οικονομικά προβλήματα, ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

«Ζήτησα από τον υπουργό (Πληροφοριών) να πει στο CNN ότι ξεκινήσαμε τη διαδικασία απομάκρυνσής τους από τη Βενεζουέλα εάν δεν επανορθώσουν», είπε ο Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση. «Αρκετά! Δεν θα δεχθώ πολεμική προπαγάνδα εναντίον της Βενεζουέλας».

Το ισπανόφωνο CNN είναι βασική τηλεοπτική πηγή πληροφοριών για τις διαδηλώσεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές αγνοούνται από τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια.

Ο Μαδούρο, συνεργάτης του προέδρου Τσάβες, εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο, ενώ τον Δεκέμβριο το κόμμα του επικράτησε εκ νέου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Τώρα όπως και τότε (σ.σ. στις επανειλημμένες απόπειρες ανατροπής του Ούγκο Τσάβες) η στρατηγική είναι σαφής: ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης προσπαθεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, Μαρκ Γουάισμπροτ. «Μία σημαντική διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι η Βενεζουέλα έχει τον πρώτο πρόεδρο της μετά Τσάβες εποχής και το κλειδί της στρατηγικής της αντιπολίτευσης είναι να παρουσιάσει τον Νικολάς Μαδούρο ως κακή απομίμηση του προκατόχου του και ως πρόεδρο ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας».

Εξι άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ενώ οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση της βίας. Ο έκτος νεκρός ήταν ο Αλέξις Μαρτίνες, αδελφός βουλευτή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος πυροβολήθηκε στο στήθος καθώς περνούσε από αντικυβερνητική διαδήλωση σε πόλη της κεντρικής Βενεζουέλας.

«Οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι υποστηρίζονται από ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης και δεν έχουν διαδοθεί πέρα από αυτή την ομάδα», είπε ο Ντάνιελ Κέρνερ, αναλυτής στο ινστιτούτο Eurasia Group στην Ουάσιγκτον. «Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αλλά ο Μαδούρο θα είναι σε θέση να τη συγκρατήσει και οι διαδηλώσεις θα ξεθυμάνουν σε μερικές εβδομάδες».

Ο πληθωρισμός «τρέχει» με ετήσιο ποσοστό 56%, ενώ οι ελλείψεις βασικών αγαθών έχουν προξενήσει δυσαρέσκεια στους πολίτες μιας χώρας με μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο.

Από τη φυλακή, ο επικεφαλής του κόμματος «Λαϊκή Βούληση», απόφοιτος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λεοπόλδο Λόπεζ, ζήτησε χθες από τους διαδηλωτές να μην το βάλουν κάτω. Ο Λόπεζ προφυλακίστηκε στις αρχές της εβδομάδας ως υποκινητής βίαιων επεισοδίων, ενώ δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισής του.

Ο Λόπεζ είχε υποστηρίξει ενεργά το πραξικόπημα του 2002 εις βάρος του Τσάβες, βοηθώντας στη σύλληψη του τότε υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Μαδούρο τον κατηγορεί ότι προσπαθεί να δημιουργήσει χάος, για να ανοίξει τον δρόμο σε νέο πραξικόπημα.

«Οι πολίτες δεν κάνουν πραξικοπήματα, ο στρατός κάνει πραξικοπήματα», σχολίασε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. Ο Καπρίλες ζήτησε από τον πρόεδρο Μαδούρο να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες και να ανοίξει διάλογο με τους διαδηλωτές, ενώ είπε ότι ο ίδιος «δεν θα συρθεί» σε διάλογο.

Oι ταραχές στην Τάτσιρα

Ενισχύσεις στην πολιτεία Τάτσιρα, στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, έχει αποστείλει η κυβέρνηση Μαδούρο, καθώς η πρωτεύουσα της περιοχής, το Σαν Κριστόμπαλ, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων. «Μας επιτίθενται από την Κολομβία», δήλωσε ο Μαδούρο στο προχθεσινό του διάγγελμα, «αναφέρομαι στους παραστρατιωτικούς». Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι οι ταραχές στην Τάτσιρα δείχνουν γιατί το κόμμα «Λαϊκή Βούληση» έβαλε όλες του τις δυνάμεις στην κατάκτηση των συνοριακών δήμων στις τελευταίες εκλογές. «Για να ανοίξουν τον δρόμο για τους παραστρατιωτικούς», συμπέρανε. «Η κυβέρνηση θέλει να καταπνίξει τον αγώνα των κατοίκων της Τάτσιρα αντί να λύσει τα προβλήματά τους», σχολίασε ο αντιπολιτευόμενος Ενρίκε Καπρίλες. «Mισεί την Τάτσιρα λόγω της εκλογικής ήττας που υπέστη εκεί». Η πρωτεύουσα Σαν Κριστόμπαλ, πόλη 600.000 κατοίκων με τέσσερα πανεπιστήμια, αποκόπηκε πριν από λίγες ημέρες από το Διαδίκτυο. Στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα περιπολούν πάνω από την πόλη, ενώ κάθε νύχτα κάτοικοι χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Τους προτείνω να πάρουν ανοξείδωτες, για να κρατήσουν άλλα 10, 20, 30, 40 χρόνια», είπε ο Μαδούρο. «Διότι η επανάσταση θα είναι εδώ για πολύ καιρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή