Επιβεβαιώθηκε η αχρήστευση όπλων και εκρηκτικών της ΕΤΑ

Επιβεβαιώθηκε η αχρήστευση όπλων και εκρηκτικών της ΕΤΑ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MAΔΡΙΤΗ. Την αχρήστευση μέρους του οπλοστασίου της ΕΤΑ επιβεβαίωσε χθες η διεθνής ομάδα παρατηρητών υπό τον Ραμ Μανινκαλινγκάμ. Η βασκική ΕΤΑ ανακοίνωσε μονομερή εκεχειρία το 2012, ύστερα από τέσσερις δεκαετίες επιθέσεων, στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 800 άτομα.

«Επιβεβαιώνουμε ότι η ΕΤΑ αχρήστευσε συγκεκριμένο αριθμό όπλων και εκρηκτικών», είπε ο Μανινκαλινγκάμ σε συνέντευξη Τύπου στο Μπιλμπάο. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για αξιόπιστο και σημαντικό βήμα», προσέθεσε, δίνοντας στη δημοσιότητα λίστα στην οποία περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων 16 κιλά εκρηκτικών και πυροκροτητές. Η ΕΤΑ έχει αποδυναμωθεί από σειρά συλλήψεων ηγετικών στελεχών της και από την έλλειψη υποστήριξης του αιτήματος για απόσχιση από την Ισπανία από την πλειονότητα των Βάσκων.

Εν τω μεταξύ, στη Μαδρίτη, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να εξουδετερώσει ένα άλλο δυνητικά «εκρηκτικό» πρόβλημα, αυτό της χρηματοδότησης των κομμάτων. Νομοσχέδιο που παρουσίασε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ δε Σάνταμαρία, υποχρεώνει τα κόμματα να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο τις δωρεές που λαμβάνουν και τα δάνεια που συνάπτουν. Παράλληλα, απαγορεύεται στις τράπεζες να διαγράφουν δάνεια πολιτικών κομμάτων.

Εως σήμερα επιτρέπεται η δωρεά μέχρι και 100.000 ευρώ ανά εταιρεία και πολιτικό κόμμα. Οριο για δωρεές από φυσικά πρόσωπα δεν υπάρχει, αλλά εφόσον αυτές υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, τα κόμματα θα υποχρεώνονται να δηλώνουν τα ονόματά τους. Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται ενώ συνεχίζονται οι δικαστικές έρευνες για τα «μαύρα» ταμεία του κυβερνώντος λαϊκού κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή