Βανδαλισμοί σε Ημερολόγια της Αννας Φρανκ

Βανδαλισμοί σε Ημερολόγια της Αννας Φρανκ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Περισσότερα από 250 αντίτυπα του βιβλίου «Ημερολόγιο ενός νεαρού κοριτσιού» της Αννας Φρανκ καταστράφηκαν και σκίστηκαν σε δεκάδες δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλο το Τόκιο.

«Εντοπίσαμε τους πρώτους βανδαλισμούς στα τέλη Ιανουαρίου του 2013, ενώ το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο συνεχίστηκε για όλο τον χρόνο. Δεν γνωρίζουμε τον δράστη, ούτε και τα κίνητρά του. Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα», είπε χθες η εκπρόσωπος της Ενωσης Βιβλιοθηκών της Ιαπωνίας, Σάεκο Νισιμούρα.

Σε πολλές βιβλιοθήκες, σελίδες του βιβλίου σκίστηκαν, ανέφερε η αστυνομία του Τόκιο, αποκαλύπτοντας ότι οι υπηρεσίες της εξετάζουν τις καταγραφές από κάμερες ασφαλείας σε μια προσπάθεια εντοπισμού του δράστη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιες σελίδες σκίστηκαν σε διαφορετικές βιβλιοθήκες, κάνοντας τις Αρχές να πιστεύουν ότι ο δράστης είναι το ίδιο πρόσωπο.

Η Αννα Φρανκ εκτοπίστηκε σε ηλικία 15 ετών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν Μπέλσεν, όπου πέθανε από τύφο τον Μάρτιο του 1945. Το ημερολόγιό της ανακάλυψε ο πατέρας της, Οτο Φρανκ, μετά τον πόλεμο.

Τρεις συλλήψεις

Στο μεταξύ, τρεις πρώην δεσμοφύλακες στο στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς, μέλη των Ες Ες, συνέλαβαν οι γερμανικές αρχές αυτή την εβδομάδα, ύστερα από συντονισμένες εφόδους σε ισάριθμα κρατίδια της χώρας.

Την αστυνομική επιχείρηση επαίνεσε το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, ζητώντας την έκδοση των υπόπτων «για την απόδοση δικαιοσύνης, όπου αυτό είναι δυνατό». Σε δηλώσεις του, ο Εφραίμ Ζουρόφ του Κέντρου Βίζενταλ, είπε: «Το πέρασμα του χρόνου δεν πρέπει να προστατεύσει όσους βοήθησαν τη λειτουργία του μεγαλύτερου στρατοπέδου θανάτου στην ανθρώπινη ιστορία».

Οι τρεις υπερήλικες, ηλικίας 88, 92 και 94 ετών, υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Οι τρεις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο κρατίδιο της Βάδης–Βυρτεμβέργης της ΝΔ Γερμανίας, ενώ η αστυνομία προέβη σε εφόδους και έρευνες σε κατοικίες των κρατιδίων της Εσσης και της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας.

«Εντοπίσαμε μεγάλο αριθμό εγγράφων από τη ναζιστική εποχή, τα οποία εξετάζονται», ανέφερε χθες εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Στουτγάρδης. Οι ύποπτοι φέρεται να υπηρέτησαν ως φρουροί στο Αουσβιτς τη χρονική περίοδο 1942-44.

Οι διώξεις αυτές κατέστησαν δυνατές χάρη στο δεδικασμένο που δημιούργησε η εισαγγελία του Μονάχου το 2011, αποφασίζοντας ότι η υπηρεσία και μόνο σε στρατόπεδο θανάτου είναι αξιόποινη πράξη, παρά την απουσία μαρτυριών που να εμπλέκουν προσωπικά τον κατηγορούμενο σε εγκλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή