Ορκίστηκε η κυβέρνηση Ρέντσι

Ορκίστηκε η κυβέρνηση Ρέντσι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαέξι υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι γυναίκες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ορκίσθηκαν ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επαναλαμβάνοντας: «ορκίζομαι ότι θα υπηρετήσω την αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον του έθνους».

Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν και η σύζυγος του Ματτέο Ρέ ντσι, Ανιέζε, μαζί με τα τρία παιδιά του νέου Ιταλού πρωθυπουργού.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι τόσο ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο κεντρώος Μάριο Μάουρο, όσο και η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα, Έμμα Μπονίνο, εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους, για το ότι, τελικά, δε συμπεριλήφθηκαν στην νέα κυβερνητική ομάδα.

Το μικρό κόμμα των ριζοσπαστών, μάλιστα, πρόκειται να οργανώσει στην Ρώμη, σήμερα το απόγευμα, διαδήλωση διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση της Μπονίνο από την Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι δυο νεότερες υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι είναι η Μαρία Έλενα Μπόσκι, υπουργός αρμόδια για τις Μεταρρυθμίσεις και η Μαριάννα Μαντία, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Είναι και οι δυο τριάντα δυο ετών.

Το μεγάλο στοίχημα του Ρέντσι, τονίζουν οι περισσότεροι σχολιαστές, είναι να καταφέρει να αποδείξει ότι, εκτός από την ηλικιακή παράμετρο, θα καταφέρει να πετύχει μια ουσιαστική ανανέωση και στην καθημερινή δράση της κυβέρνησης, αρχίζοντας από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας των νέων.

Παγωμένο κλιμα στην τελετή παράδοσης

Σε εμφανώς «παγωμένο» κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα και στον διάδοχό του Ματτέο Ρέντσι, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Ο Λέττα και ο Ρέντσι απέφυγαν να κοιταχτούν στα μάτια, δεν αντάλλαξαν ούτε μια λέξη και η επιβεβλημένη χειραψία τους διήρκεσε ελάχιστα.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της πικρίας του Ενρίκο Λέττα, για τον τρόπο με τον οποίο αναγκάσθηκε σε παραίτηση από τον Ρέντσι.

Αμέσως μετά την τελετή παραλαβής, ο τριανταεννιάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός προήδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, χωρίς, όμως να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στενοί συνεργάτες του Ματτέο Ρέντσι επιβεβαιώνουν ότι διακηρυγμένος στόχος είναι να μπορέσει να διαρκέσει, η νέα κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του 2018. Έως την φυσική λήξη, δηλαδή, της νομοθετικής περιόδου.

Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από την ποιότητα των σχέσεων των κυβερνητικών εταίρων, αρχίζοντας από τις ισορροπίες ανάμεσα στο κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και την «Νέα Κεντροδεξιά» του Αντζελίνο Αλφάνο.

Η «Νέα Κεντροδεξιά», στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης, εξασφάλισε τρία υπουργεία (στην κυβέρνηση Λέττα είχε τέσσερα) ενώ ο Αλφάνο, για να διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, αναγκάσθηκε να «εγκαταλείψει» την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση Ρέντσι, τέλος, θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της γερουσίας και την Τρίτη εκείνη της βουλής της Ρώμης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή