ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Αντιπολίτευση και κυβέρνηση καλούν σε κινητοποιήσεις

venezoyela-antipoliteysi-kai-kyvernisi-kaloyn-se-kinitopoiiseis-2008586

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Καράκας δύο κινητοποιήσεις: η αντιπολίτευση διαδηλώνει κατά των εκφοβισμών από ένοπλες οργανώσεις και σε απάντηση, η κυβέρνηση οργανώνει πορεία υποστήριξης των "γυναικών τσαβίστας".

Παράλληλα ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο πρότεινε αργά χθες στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες. "Ζητώ να έχω έναν διάλογο μαζί σας προέδρε Ομπάμα".

"Δεχτείτε αυτή την πρόκληση και θα αρχίσουμε ένα διάλογο και θα βάλουμε την αλήθεια στο τραπέζι", τόνισε ενώπιον των ανταποκριτών ξένου Τύπου, δηλώνοντας επίσης έτοιμος να διορίσει νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί συχνά την Ουάσινγκτον ότι συνωμοτεί με την αντιπολίτευση με στόχο την πτώση της.

Η Βενεζουέλα πλήττεται εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες από ένα κύμα φοιτητικών κινητοποιήσεων που άρχισε στην περιφέρεια και υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την έλλειψη ασφάλειας και την ακρίβεια.

Στις διαδηλώσεις εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σχεδόν 140 τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε εκατό συλλήψεις, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επέκρινε την "απαράδεκτη" χρήση βίας στη Βενεζουέλα κατά των διαδηλωτών, προσθέτοντας ότι "δεν φέρονται με τον τρόπο αυτό οι δημοκρατίες".

"Η λύση στα προβλήματα της Βενεζουέλας μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου με όλους του πολίτες, αρχίζοντας από την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού", δήλωσε ο Κέρι καλώντας το Καράκας να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ