Βόμβες στον τουρισμό της Αιγύπτου

Βόμβες στον τουρισμό της Αιγύπτου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα ισχυρό πλήγμα κατά του αιγυπτιακού τουρισμού επέφερε η επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας εναντίον τουριστικού λεωφορείου στο νότιο Σινά την περασμένη Κυριακή, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Νοτιοκορεάτες επισκέπτες. Την ευθύνη για τη φονική επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ Μπεΐτ αλ Μαγκντί», η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι η επίθεση «αποτελεί μέρος του οικονομικού πολέμου που εξαπολύσαμε εναντίον του καθεστώτος των προδοτών». Η οργάνωση άλλωστε δεν κρύβει την πρόθεσή της να στραφεί εναντίον των λεγομένων «μαλακών στόχων». Σε ανάρτησή της, στα αγγλικά, στο Twitter προειδοποιεί: «Συνιστούμε στους τουρίστες να εγκαταλείψουν τη χώρα με ασφάλεια προτού λήξει η προθεσμία». Μολονότι η οργάνωση υποστηρίζει ότι δεν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εκδηλώσει τις προθέσεις και τους μελλοντικούς στόχους της, δεν είναι λίγες οι φορές που αναρτήσεις της στο Twitter αναδημοσιεύθηκαν και σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί. 

Δεκάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοιες επιθέσεις, αλλά η ενέργεια της Κυριακής ενδέχεται να δυναμιτίσει τις προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης να δώσει «το φιλί της ζωής» στην τουριστική βιομηχανία της χώρας που προσφέρει περισσότερο από το 11% του ΑΕΠ. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Χαζέμ ελ Μπεμπλαουί δήλωσε απερίφραστα ότι η «Ανσάρ Μπεΐτ αλ Μαγκντί» απειλεί τους τουρίστες στοχεύοντας να δυναμιτίσει τον «οδικό χάρτη μέχρι τις προεδρικές εκλογές».

Ηδη, ο οδηγός του λεωφορείου, Φεκρί Χαμπίμπ, που δέχθηκε την επίθεση, δήλωσε ότι η εταιρεία του ακύρωσε δύο τουριστικές επισκέψεις στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, την οποία είχαν επισκεφθεί και οι Νοτιοκορεάτες τουρίστες πριν από την επίθεση.

Την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν σύνεση εάν πρόκειται να επισκεφθούν την Αίγυπτο και να αποφύγουν περιοχές όπως το Δέλτα του Νείλου – εκτός των αστικών κέντρων του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και της Κοιλάδας του Νείλου.

Η νότια ακτογραμμή της χερσονήσου του Σινά, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός των δυτικοευρωπαίων τουριστών, βρισκόταν στο απυρόβλητο των βίαιων εκδηλώσεων που συγκλονίζουν την Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Μάλιστα, την τελευταία τριετία η περιοχή «τα καταφέρνει μάλλον καλύτερα» από άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως το Κάιρο ή το Λούξορ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού, Ρασά Αλ Αζαϊζί. Το 75% των τουριστών που μεταβαίνουν για τις διακοπές τους στην Αίγυπτο επιλέγουν ως προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, τη Χερσόνησο του Σινά και το θέρετρο του Σαρμ Ελ Σεΐχ. Χαρακτηριστικά, πολλοί τουρίστες προτού προγραμματίσουν την επίσκεψή τους ενδιαφέρονται να μάθουν ποια απόσταση χωρίζει το θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου έως πρόσφατα σημειώνονταν ταραχές και βίαια επεισόδια. Ομολογουμένως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην περιοχή είναι δρακόντεια.

Η οργάνωση «Ανσάρ» ωστόσο απολαμβάνει τη σιωπηλή υποστήριξη ορισμένων ομάδων Βεδουΐνων αλλά και των λαθρεμπόρων που δρουν στην ίδια περιοχή. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή