Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και προειδοποίησε εναντίον οιασδήποτε απειλής για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.
«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, σύμφωνα με μια γραπτή ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
Ο Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι και τους εξέφρασε την «πιο βαθιά ανησυχία του για ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο είναι ανίκανοι» να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει όσων προέβλεπε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τους κάλεσε να «ασκήσουν την επιρροή τους στην αντιπολίτευση για να εξασφαλίσουν την ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας η οποία επετεύχθη χθες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνομιλητές του Λαβρόφ ανέφεραν ότι «μοιράζονται την ανησυχία της Ρωσίας, αναγνώρισαν ότι η αντιπολίτευση δεν τήρησε τις δικές της υποχρεώσεις και υποσχέθηκαν να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα ώστε οι συμφωνίες να εφαρμοστούν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της κάτω Βουλής της Ρωσίας, Αλεξέι Πουσκόφ κατήγγειλε το «θλιβερό τέλος» του προέδρου της Ουκρανίας, σε ένα μήνυμά του στον ιστότοπο Twitter σχολιάζοντας την κατάληψη της προεδρίας από διαδηλωτές.
Ο Λαβρόφ κάλεσε την Δύση να «ασκήσει την επιρροή της για να περιορίσει την δράση των χούλιγκαν που δρουν ανεξέλεγκτα».
«Είναι καιρός να σταματήσει η παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης και να υποκρινόμαστε ότι (οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει) το Μαϊντάν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του ουκρανικού έθνους», τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
Επικρίσεις και για τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ
Νωρίτερα, ο διπλωματικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες διαμεσολάβησης επέκρινε τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι συνέβαλαν στη σύναψη μιας συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.
«Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινά, πώς αφού αναγνώρισαν τη νομιμοποίηση του προέδρου (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς, της Βουλής, όλων των κρατικών θεσμών, οι ευρωπαίοι μπορούν να έρχονται στο Κίεβο και να πηγαίνουν στους εθνικιστές επαναστάτες και τους τρομοκράτες στο Μαϊντάν και να λένε εκεί — κάτω η νόμιμη κυβέρνηση που αναγνώρισαν», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Λουκίν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Η συμφωνία ανάμεσα στον Γιανουκόβιτς και στην αντιπολίτευση συνήφθη με τη διαμεσολάβηση των ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας, οι οποίοι τη συνυπέγραψαν ως μάρτυρες. Ο Λουκίν έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπέγραψε τη συμφωνία.
Ο διπλωματικός απεσταλμένος επισήμανε ότι την απόφαση να μην υπογράψει τη συμφωνία έλαβε η ρωσική ηγεσία στη Μόσχα, και επικαλέστηκε την ανησυχία ότι ο Γιανουκόβιτς ήδη έχανε την εξουσία ως έναν από τους λόγους για την απόφαση αυτή.
Ήταν ασαφές «σε ποιο βαθμό ο Γιανουκόβιτς ήταν σε θέση χθες να εφαρμόσει τη συμφωνία — οποιαδήποτε συμφωνία, περιλαμβανομένης αυτής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα», τόνισε. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο και κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι προέβησαν σε πραξικόπημα.
Ήταν επίσης ασαφές «σε ποιο βαθμό οι τρεις κύριοι που συμμετείχαν από την άλλη πλευρά. . . διατηρούν τον έλεγχο της κατάστασης», πρόσθεσε ο Λουκίν αναφερόμενος στους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Ο Λουκίν είπε ότι η συμφωνία αυτή ήταν ένας συμβιβασμός «που άνοιξε τον δρόμο σε κάποιο είδος ειρηνικού δρόμου προς το μέλλον», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς δεν γίνεται πραγματικότητα».