Ουκρανία: Έκκληση από ΗΠΑ και Γερμανία για κυβέρνηση ενότητας

Ουκρανία: Έκκληση από ΗΠΑ και Γερμανία για κυβέρνηση ενότητας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο αφέθηκε ελεύθερη και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξει μια «ενωμένη και δημοκρατική» Ουκρανία.

«Έχουμε ταχθεί με συνέπεια υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, μιας κυβέρνησης συνασπισμού και πρόωρων εκλογών, και οι σημερινές εξελίξεις μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο αυτό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Επαφίεται στους Ουκρανούς να «καθορίσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία στην ανακοίνωσή της, χαιρετίζοντας παράλληλα τον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραμάτισε η Ράντα, η ουκρανική βουλή, και «καλώντας να σχηματιστεί γρήγορα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρεία και αποτελούμενη από τεχνοκράτες».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να ενεργήσουν προς το συμφέρον της εθνικής ενότητας της χώρας αυτής.

«Καλώ εκείνους που έχουν ευθύνη να εμποδίσουν την κλιμάκωση και να διατηρήσουν μια αίσθηση του μέτρου. Η διατήρηση καναλιών επικοινωνίας και η πρόθεση να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός δοθεισών της κατάστασης και των διαφορών των περιοχών έχουν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ», επισήμανε ο Σταϊνμάγερ σε μια ανακοίνωσή του.

«Η βάση όλων των πολιτικών αποφάσεων πρέπει να είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας. . . η Ουκρανία χρειάζεται μια λειτουργούσα μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη σε όλη τη χώρα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας.

Ο Σταϊνμάγερ ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για την επίτευξης της οποίας διαμεσολάβησαν ο ίδιος, ο Πολωνός και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, προσφέρει έναν σαφή οδικό χάρτη, που έγινε αποδεκτός κι από τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή