Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του Γιανουκόβιτς

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του Γιανουκόβιτς

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκδόθηκε τη Δευτέρα το πρωί από τις αρχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο ασκών χρέη υπουργού  Άρσεν Αβάκοφ έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι ο Γιανουκόβιτς καταζητείται για μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών. «Εχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για μαζικές δολοφονίες ειρηνικών πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς και άλλα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα γι΄αυτό καταζητούνται» είναι η φράση που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας παραμένει άφαντος, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εθεάθη στην Κριμαία. Όπως ανέφερε ο Αβάκοφ, ο Γιανουκόβιτς κατευθύνθηκε προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ στην Κριμαία, όταν πληροφορήθηκε την αντικατάστασή του ως προέδρου της χώρας.

 Ωστόσο, στη συνέχεια πληροφορήθηκε ότι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας τον περίμεναν εκεί και άλλαξε κατεύθυνση με προορισμό μια ιδιωτική κατοικία στην περιοχή Μπαλακλάβα. Συγκέντρωσε λοιπόν εκεί τους φύλακες του και τούς κάλεσε να αποφασίσουν αν θα τον ακολουθήσουν ή όχι. Ορισμένοι από αυτούς τον εγκατέλειψαν παίρνοντας μαζί τους και όπλα τα οποία παρέδωσαν στις αρχές της Κριμαίας. «Ο Γιανουκόβιτς μαζί με τους σωματοφύλακές του οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε τρία αυτοκίνητα διέφυγαν στη συνέχεια προς άγνωστο προορισμό», κατέληξε ο Αβάκοφ.

 Τα ξημερώματα της Παρασκευής φέρεται να μετέβη στο Ντόνετσκ από όπου επιχείρησε με ιδιωτικό αεροσκάφος να διαφύγει στη Ρωσία. Η προσπάθειά του αυτή όμως απέτυχε, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρνήθηκαν την έξοδο από τη χώρα. Βίντεο ουκρανικού τηλεοπτικούς δικτύου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα φέρεται να δείχνει τον πρώην πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους συμβούλους του να επιβιβάζονται σε ελικόπτερο και να εγκαταλείπουν την προεδρική κατοικία.

ΗΠΑ και Βρετανία «στέλνουν» την Ουκρανία στο ΔΝΤ – Η Μόσχα απειλεί με αύξηση των δασμών

Στο μεταξύ, η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία εντός πλαισίων που θα τεθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη. «Είναι οι πρώτες ημέρες, οι πρώτες ώρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας φαίνεται να δείχνει τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στην οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με την Ευρώπη, και δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποκρούσουμε, πρέπει να το ενθαρρύνουμε», είπε. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπων το ΔΝΤ και φυσικά μεγάλο μέρος αυτής θα λάβει τη μορφή δανείων, αλλά θα υπάρξουν καλές επενδύσεις στην οικονομία της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λου από την πλευρά του κάλεσε την Ουκρανία να αρχίσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν μετά την εγκατάσταση της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών μίλησε με τον Αρσένι Γιατσενιούκ, μέλος της προσωρινής ουκρανικής ηγεσίας κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 στο Σίδνεϊ, όπου διαμορφώθηκε ευρεία συναίνεση για τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με την Ευρώπη και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας είναι έτοιμες να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια μέσω του ΔΝΤ για να αμβλύνουν τις συνέπειες της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του ουκρανικού πληθυσμού.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον θα επισκεφθεί σήμερα την Ουκρανία, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας. Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt προειδοποιεί την Ουκρανία ότι η Ρωσία θα αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές που προέρχονται από την Ουκρανία, εάν υπάρξει προσέγγιση του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Λέμε στην Ουκρανία: φυσικά και έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε τον δρόμο σας», δηλώνει ο Αλεξέι Ουλιουκάγεφ σχετικά με το θέμα της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά στην περίπτωση αυτή θα είμαστε υποχρεωμένοι να αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία», λέει.

 Διαλύεται ο κυβερνητικός μηχανισμός του Γιανουκόβιτς

Στο μεταξύ η δομή της εξουσίας του Γιανουκόβιτς άρχισε να ξηλώνεται 24 ώρες μετά την αποπομπή του. Την Κυριακή διορίστηκε ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ενώ καθαιρέθηκαν οι σημαντικότεροι υπουργοί. Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει. Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν όσοι καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων. Τριάντα ύποπτοι έχουν ήδη κατονομαστεί στις τάξεις της αστυνομίας, είπε. Αν και ο Αβάκοφ είπε πως η αστυνομία ερευνά «σοβαρά εγκλήματα. . . από πρώην ηγέτες του κράτους», δεν εκδόθηκε διαταγή σύλληψης του ιδίου του Γιανουκόβιτς.

Αν και το Κοινοβούλιο δεν έδωσε εντολή να συλληφθεί, τα μέλη της Βουλής αποφάσισαν να τον πλήξουν ανακοινώνοντας ότι η τεράστια έπαυλη και η έκταση 140 εκταρίων στην οποία ζούσε έξω από το Κίεβο θα δημευθεί μέσα σε 10 ημέρες. Ο Αλεξάντερ Γεφρέμοφ, ως σήμερα ο πιστός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Γιανουκόβιτς, επέκρινε τον πρώην ηγέτη διότι εξέδωσε «εγκληματικές εντολές» που είχαν αποτέλεσμα θανάτους, τεράστια χρέη, άδεια κρατικά ταμεία και να «ατιμωθεί ο λαός της Ουκρανίας».  'Οσο για τον ίδιο τον Γιανουκόβιτς παραμένει σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή στην ανατολική Ουκρανία και συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον των «κακοποιών που τρομοκρατούν τη χώρα», επιμένοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα.

Νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας διόρισε σήμερα τον Στέπαν Κούμπιν, έναν βουλευτή με εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Συνολικά 310 βουλευτές, σε σύνολο 450, ψήφισαν υπέρ του διορισμού του Κούμπιν στη θέση αυτή. Ο προκάτοχός του, Ιγκόρ Σόρκιν, παραιτήθηκε μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το Σάββατο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή