Μπρεζίνσκι: Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να κάνουν θυσίες

Μπρεζίνσκι: Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να κάνουν θυσίες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της εφαρμογής του φινλανδικού μοντέλου στην Ουκρανία τάχθηκε με άρθρο του στους Financial Times ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στα κύρια άρθρα τους τόσο η ίδια βρετανική εφημερίδα όσο και ο Guardian, προειδοποιώντας την Ε.Ε. ότι το Κίεβο πρέπει μεν να ενσωματωθεί στην πολιτική και οικονομική κοινότητα της Ευρώπης, χωρίς αυτό να προκαλέσει συναγερμό στη Μόσχα.

«Καθώς το χάος επικρατεί κι απλώνεται στην Ουκρανία κι ενώ η απειλή μιας ρωσικής επέμβασης αυξάνεται, η ευθύνη της Δύσης για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα γίνεται πλέον αυταπόδεικτη», σημειώνει ο Μπρεζίνσκι στην αρχή του άρθρου του. «Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να βυθίσει την Ουκρανία σε έναν πικρό, καταστροφικό και διεθνώς επικίνδυνο εμφύλιο πόλεμο», εξηγεί ο πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζίμι Κάρτερ.

Κατά τη γνώμη του, την πρωτοβουλία στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ως παράδεισος Ρώσων και Ουκρανών ολιγαρχών αποκτά ιδιαίτερη επιρροή στην κρίση. Ο Μπρεζίνσκι θεωρεί όμως ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να κάνουν θυσίες για να αποφευχθεί μια δυνάμει καταστροφική οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας. «Προφανώς οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., ας ελπίσουμε και στη ρωσική συνδρομή, θα έπρεπε να συνεχίσουν να πιέζουν τις κυρίαρχες δημοκρατικές δυνάμεις στο Κίεβο να υιοθετήσουν μια στάση όχι αντιποίνων κι εκδίκησης, αλλά εθνικής συμφιλίωσης και πολιτικής μετριοπάθειας. Αυτό είναι εφικτό. Και οι ηγέτες που ξεπήδησαν από το Maidan είναι μετριοπαθείς». Ετσι, ανεξάρτητα από όσα συμβούν στο εγγύς μέλλον, ο Μπρεζίνσκι προβλέπει ότι «αργά ή γρήγορα η Ουκρανία θα είναι μέρος μιας πραγματικά δημοκρατικής Ευρώπης. Κι αργά ή γρήγορα, η Ρωσία θα ακολουθήσει, εκτός αν απομονωθεί και γίνει ένα ημι-στάσιμο ιμπεριαλιστικό απομεινάρι».

Αντίστοιχα ευχολόγια εκφράζει και το κύριο άρθρο των Financial Times: «Η ελπίδα μου είναι ότι ο Πούτιν θα αναγνωρίσει πως οι εναλλακτικές του είναι περιορισμένες. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την Ουγγαρία του 1956 ή την Τσεχοσλοβακία του 1968, όταν το Κρεμλίνο συνέτριψε τις λαϊκές εξεγέρσεις με βιαιότητα». Κατά το κύριο άρθρο της εφημερίδας η ευθύνη του Βλαντιμίρ Πούτιν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερη. «Παραμένει ασαφές κατά πόσον ο Πούτιν είναι έτοιμος να αποδεχθεί την πραγματικότητα ή αν σχεδιάζει να συνεχίσει τον αγώνα του», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ο κ. Πούτιν πρέπει να γνωρίζει ότι το στοίχημα να μετατρέψει την Ουκρανία σε ρωσικό δορυφόρο είναι ανέφικτο. Η μόνιμη αποσταθεροποίηση της χώρας είναι τακτική, όχι πολιτική», γράφουν οι FT.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian επικρίνει ως «μη σοφή» την τοποθέτηση του Ολι Ρεν, επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ότι πρέπει να δοθεί σαφής ευρωπαϊκή προοπτική στην Ουκρανία. «Η φράση σχετίζεται συνήθως με την επικείμενη ένταξη στην Ε.Ε., ενώ δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ότι αυτός ο στόχος είναι επιθυμητός. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί το θέλουν και έχουμε σαφή σημάδια ότι η Μόσχα θα το θεωρήσει εχθρική πράξη», επισημαίνει στο κύριο άρθρο της. «Αυτό που θέλουν οι Ουκρανοί είναι μια ισχυρή σχέση με την Ευρώπη και μια εξίσου δυνατή αλλά και ασφαλή σχέση με τη Ρωσία. Δεν υπάρχει λόγος, παρά μόνο η βλακεία και η κακοήθεια των εξωτερικών παραγόντων, να μην εξασφαλίσει και τα δύο το Κίεβο. Με τη χώρα να βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία, είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια», υπογραμμίζει ο Guardian.

«Οι δυτικές χώρες μοιάζουν να θέλουν να πείσουν τη Ρωσία ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να αποτελεί κοινό τους σχέδιο. Είναι ο σωστός στόχος. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν αυτό που είναι επιθυμητό είναι και εφικτό», καταλήγει το κύριο άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή