Ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία, το σώμα το οποίο επιδιώκει να καταργήσει, κέρδισε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με 169 «ναι», και 139 «όχι». Ο Ρέντσι επανέλαβε τις δεσμεύσεις για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επενδύσεις στην εκπαίδευση και πλατιές μεταρρυθμίσεις.
Μετά την υποστολή της σημαίας των ανταρτών του Δημοκρατικού Κόμματος, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εθεωρείτο δεδομένο. Το επίδικο της χθεσινής νύχτας δεν ήταν τόσο αν ο Ρέντσι θα λάβει την εμπιστοσύνη της Γερουσίας όσο με ποια πλειοψηφία. Προκειμένου να ξεκινήσει με μεγαλύτερες ελπίδες από ό,τι η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο Ρέντσι ήλπιζε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 173 ψήφους επί 300, όσες δηλαδή είχε συγκεντρώσει και ο προκάτοχός του στην ψήφο εμπιστοσύνης του Δεκεμβρίου.
«Αν αποτύχουμε στην πρόκληση αυτή, το σφάλμα θα είναι όλο δικό μου», είπε ο 39χρονος Ρέντσι εισερχόμενος για πρώτη φορά στην αίθουσα της Γερουσίας. Ο Ρέντσι σημείωσε ότι στην ηλικία του δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις για να εκλεγεί γερουσιαστής, αφού το όριο για το αξίωμα αυτό είναι τα 40 χρόνια. Η υπόσχεση του Ρέντσι για κατάργηση της Γερουσίας και αντικατάστασή της από μια Βουλή των Περιφερειών θεωρείται μια από τις ευκολότερες θεσμικές αλλαγές. Η αλλαγή θα μείωνε το κόστος της πολιτικής, διευκολύνοντας παράλληλα το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης. Εως τώρα οι ιταλικές κυβερνήσεις πρέπει να διαπραγματεύονται με δύο σώματα, τα οποία εκλέγονται με διαφορετικές πλειοψηφίες, με βάση εκλογικούς νόμους που δεν ευνοούν τις ισχυρές κυβερνήσεις αλλά τις πολυκομματικές συνεργασίες.
«Απλότητα»
Ο τόνος της ομιλίας του Ρέντσι ήταν πολύ διαφορετικός σε σχέση με των προκατόχων του, Ενρίκο Λέτα και Μάριο Μόντι. «Αν ακούγαμε με την ίδια προσοχή τον κόσμο στην αγορά της γειτονιάς, όπως ακούμε και τις χρηματαγορές, θα είχαμε καταλάβει ότι το πρώτο πράγμα που θέλει ο κόσμος είναι απλότητα», είπε.
Ο νέος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις και τους ανέργους, στους οποίους υποσχέθηκε σφιχτότερο δίχτυ προστασίας. Ο Ρέντσι αναφέρθηκε στο αγκάθι των απλήρωτων προμηθευτών του ιταλικού Δημοσίου, τους οποίους υποσχέθηκε να εξοφλήσει στο ακέραιο, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε επί Λέτα.
Ασαφείς ήταν οι διατυπώσεις σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν οι πόροι για να πληρωθούν οι προμηθευτές αλλά και για να μην υποφέρει το ασφαλιστικό σύστημα από την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο ισχυρός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γκρατσιάνο Ντελρίο, προξένησε αίσθηση την Κυριακή δηλώνοντας ότι μπορεί να αυξηθεί η φορολογία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Τα ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου (bot) είναι αγαπητά μεταξύ των Ιταλών αποταμιευτών. «Για μια κυρία που έχει 100.000 ευρώ σε ομόλογα, επιπλέον φόρος της τάξης των 30-40 ευρώ δεν θα σταθεί αφορμή να αρρωστήσει», είπε ο Ντελρίο. Η δήλωση θεωρήθηκε παιχνίδι με τη φωτιά, αφού το τελευταίο που χρειάζεται στη δύσκολη αυτή συγκυρία η ιταλική κυβέρνηση είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των κατόχων ιταλικών ομολόγων.
«Χλιαρό χειροκρότημα»
Μετά το τέλος της ομιλίας του Ματέο Ρέντσι στη Γερουσία, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το χειροκρότημα «χλιαρό». «Είναι ένδειξη ότι δεν φέρνει τίποτα συγκεκριμένο», δήλωσε η αντιπολιτευόμενη γερουσιαστής Πάολα Ταβέρνα. Με την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, που αναμένεται σήμερα, η κυβέρνηση Ρέντσι αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά της.