ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες περικοπές στον αμερικανικό στρατό

megales-perikopes-ston-amerikaniko-strato-2008912

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη συρρίκνωση του αμερικανικού στρατού στα χαμηλότερα επίπεδα μεταπολεμικά προτείνει ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, κλείνοντας στρατιωτικές βάσεις και μειώνοντας σε σοβαρό βαθμό τις αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο της επαναδιατύπωσης των προτεραιοτήτων του Πενταγώνου ύστερα από μία δεκαετία πολέμων. Σε ομιλία του στο Πεντάγωνο χθες το βράδυ, ο Χέιγκελ σκιαγράφησε το όραμά του, μία εβδομάδα προτού παραδώσει ο πρόεδρος Ομπάμα στο Κογκρέσο το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015. Ο Χέιγκελ ανέφερε πως ο στρατός πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα των μικρότερων προϋπολογισμών, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν βιαιότερους και πιο απρόβλεπτους εχθρούς. Υπό το σχέδιό του, το οποίο το Κογκρέσο θα μπορούσε να αλλάξει, ο αμερικανικός στρατός θα περιοριστεί από τους 522.000 στρατιώτες σήμερα σε 440.000-450.000, τον μικρότερο στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ.

Το σχέδιο λαμβάνει υπόψη του τη δημοσιονομική πραγματικότητα τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λιτότητα, αλλά και την πολιτική πραγματικότητα του προέδρου, ο οποίος υποσχέθηκε να τερματίσει δύο δαπανηρούς και εξοντωτικούς χερσαίους πολέμους.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένας στρατός ικανός μεν να νικήσει κάθε δυνάμει αντίπαλο, αλλά υπερβολικά μικρός για παρατεταμένες αποστολές σε ξένες χώρες. Οι περικοπές αυτές θα δημιουργήσουν αυξημένους κινδύνους στις ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση που κληθούν να αναλάβουν δύο ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις ταυτόχρονα. Τότε η επιτυχία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό απωλειών, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες, που μελέτησαν τις προτάσεις του Χέιγκελ.

Το γεγονός πως συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδίου διέρρευσαν πριν από την ανακοίνωση από τον Χέιγκελ σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί πολιτικές επιθέσεις από την αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου, που ενημερώθηκαν για τα σχέδια αποστράτευσης αεροπόρων, έχουν δεσμευτεί ότι θα μπλοκάρουν την προσπάθεια, ενώ η Ενωση Εθνοφρουράς, μια οργάνωση υπεράσπισης των μερικής απασχόλησης στρατιωτικών, καλεί το Κογκρέσο να απορρίψει τις προτεινόμενες περικοπές. Αναλόγως αναμένεται να πράξουν ορισμένοι κυβερνήτες. Ο στρατός, που επωμίστηκε το μεγαλύτερο κόστος στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, επρόκειτο ούτως ή άλλως να μειωθεί σε 490.000 στρατεύματα, ενώ στο ζενίθ του μετά την 11η Σεπτεμβρίου αριθμούσε 570.000 άνδρες. Τώρα, με τις προτάσεις Χέιγκελ, θα κινείται μεταξύ 440.000 και 450.000, θα είναι δηλαδή ο μικρότερος αμερικανικός στρατός από το 1940, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των χθεσινών «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Επί πολλά χρόνια και ειδικά στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Πεντάγωνο ισχυριζόταν ότι χρειαζόταν ένα στρατό ικανό να συμμετέχει ταυτόχρονα σε δύο συρράξεις, ας πούμε στην Ευρώπη και την Ασία. Σε πιο πρόσφατα ντοκουμέντα προϋπολογισμού και στρατιωτικού σχεδιασμού, αντίθετα, ο στρατός είχε λάβει οδηγίες να είναι έτοιμος να κερδίσει έναν πόλεμο, ανακόπτοντας ταυτόχρονα τις φιλοδοξίες του αντιπάλου σε μια δεύτερη σύγκρουση μέχρις ότου είναι εφικτή η κινητοποίηση και ανάπτυξη επαρκών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη.