Τριγμοί στον γαλλικό κυβερνητικό συνασπισμό

Τριγμοί στον γαλλικό κυβερνητικό συνασπισμό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΝΤΗ. Τριγμούς στον γαλλικό κυβερνητικό συνασπισμό προξενεί η εναντίωση των συγκυβερνώντων Πρασίνων στην κατασκευή νέου αεροδρομίου στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Πρασίνους να «εγκαταλείψουν την αμφισημία» μετά τη δήλωση της υπουργού των Πρασίνων, Σεσίλ Ντιφλό, ότι αν δεν είχε υπουργικό αξίωμα θα ήταν «όχι μία αλλά δύο φορές» στο πλευρό των διαδηλωτών.

Το σχέδιο του 1967 για χωροθέτηση νέου αεροδρομίου στην περιοχή Νοτρ νταμ ντε Λαντ της δυτικής Γαλλίας έλαβε το πράσινο φως το 2008, ενώ οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν φέτος. Το νέο αεροδρόμιο, επιφανείας ανάλογης του διεθνούς αεροδρομίου Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, θα αντικαταστήσει το νυν αεροδρόμιο της Νάντης-Ατλαντικού, το οποίο θα κλείσει. Η κατασκευαστική εταιρεία Vinci, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου παγκοσμίως, έχει αναλάβει το γιγάντιο κατασκευαστικό έργο στον υγρότοπο της Νοτρ νταμ ντε Λαντ, αλλά και τη διαχείριση του οικοπέδου του νυν αεροδρομίου, όταν αυτό αχρηστευθεί.

Το πράσινο κόμμα EELV (Ευρώπη-Οικολογία, Πράσινοι) επαίνεσε τον όγκο και την εορταστική ατμόσφαιρα της διαδήλωσης εναντίον του αεροδρομίου, που έγινε το Σάββατο στη Νάντη, ενώ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια. Η διαδήλωση εκφυλίστηκε σε σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, με μικρή μερίδα των μεν να εκτοξεύουν πέτρες και βόμβες μολότοφ και τους δε να διαλύουν τη διαδήλωση με χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών. Ενας 29χρονος διαδηλωτής έχασε το μάτι του από ευθεία βολή με βομβίδα κρότου-λάμψης, ενώ 19 άλλοι διαδηλωτές κατέληξαν στο νοσοκομείο και δέκα αστυνομικοί υπέστησαν ελαφρά τραύματα.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος ήταν έως το 2012 δήμαρχος της Νάντης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων. «Ηρθε η ώρα να καταλάβει ο Φρανσουά Ολάντ ότι οι Πράσινοι, αυτοί οι ανυπόφοροι σύμμαχοί του, έχουν δυνατότητα παρενόχλησης αντιστρόφως ανάλογη της εκλογικής τους δύναμης», σχολίασε αρθρογράφος της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό».

Εν συνεχεία, λάδι στη φωτιά έριξε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος UMP, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, τονίζοντας ότι «μία είναι η λύση: να φύγουν οι Πράσινοι από την κυβέρνηση μια για πάντα».

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός Ερό ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του. «Τους χρειαζόμαστε όλους (στην κυβέρνηση), όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν». Ενδεχόμενη αποχώρηση των Πρασίνων δεν θα έθετε σε κίνδυνο την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον σοσιαλιστή πρόεδρο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφισημία, οι οικολόγοι ανέκαθεν υποστήριζαν τον πασιφισμό και τη μη βία», είπε ο πρώην αρχηγός του κόμματος, Πασκάλ Ντιράν. Αντίπαλοι της κατασκευής του αεροδρομίου κατασκηνώνουν από πέρυσι στον χώρο στον οποίο έχει προγραμματισθεί να γίνουν τα έργα, υποστηρίζοντας ότι το νέο αεροδρόμιο καταστρέφει έναν σημαντικό υγρότοπο χωρίς να καλύπτει υπαρκτές ανάγκες.

Ο πρόεδρος του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, χαρακτήρισε «παράλογο» το σχέδιο για νέο αεροδρόμιο τη στιγμή που το υπάρχον απέχει πολύ από το να κορεστεί. «Πρόκειται για εμμονή από την πλευρά του Ζαν-Μαρκ Ερό» τόνισε. «Το αεροδρόμιο θα παγώσει την ημέρα που ο Ζαν-Μαρκ Ερό δεν θα είναι πια πρωθυπουργός, δηλαδή σύντομα», προσέθεσε, αναφερόμενος στις φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή