ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η στρατοχωροφυλακή δεν θα χρησιμοποιεί πλέον πλαστικές σφαίρες για να απωθήσει τους μετανάστες

ispania-i-stratochorofylaki-den-tha-chrisimopoiei-pleon-plastikes-sfaires-gia-na-apothisei-toys-metanastes-2009125

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η στρατοχωροφυλακή της χώρας πλέον απαγορεύει στα μέλη της να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ισπανία μέσω των θυλάκων της Θέουτα και της Μελίγια, μετά την τραγωδία που σημειώθηκε κοντά στη Θέουτα στις 6 Φεβρουαρίου, όταν τουλάχιστον 14 επίδοξοι μετανάστες πνίγηκαν.
«Η Guardia Civil εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει στα μέλη της να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες στην προσπάθειά της να αποτρέψει τις απόπειρες εισόδου των μεταναστών» στα σύνορα με τη Θέουτα και τη Μελίγια, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.
Στις 6 Φεβρουαρίου κοντά στη Θέουτα μια απόπειρα εισόδου στην Ισπανία πολλών εκατοντάδων επίδοξων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική είχε καταλήξει σε τραγωδία όταν τουλάχιστον 14 εξ αυτών πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στο ισπανικό έδαφος από το Μαρόκο μέσω θαλάσσης.
Το επεισόδιο αυτό είχε προκαλέσει πολεμική για τη στάση των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους μετανάστες.
Σύμφωνα με ένα βίντεο που τραβήχτηκε σε στην παραλία της Θέουτα όπου σημειώθηκε η τραγωδία, η στρατοχωροφυλακή πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες κοντά στο σημείο όπου κολυμπούσαν οι μετανάστες. Η κυβερνητικές οργανώσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι οι πυροβολισμοί ενδέχεται να προκάλεσαν πανικό και να συνέβαλαν στον πνιγμό των μεταναστών.
Η ευρωπαία επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε επικρίνει τις τακτικές των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας και είχε υπογραμμίσει ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται στους κανόνες της όταν ασφαλίζουν τα σύνορά τους.