Γάλλοι αντιστασιακοί στο Πάνθεον του Παρισιού

Γάλλοι αντιστασιακοί στο Πάνθεον του Παρισιού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δύο γυναίκες και δύο άνδρες, των οποίων οι σοροί θα μεταφερθούν στο Πάνθεον του Παρισιού, επέλεξε ο Φρανσουά Ολάντ, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη συμβολή της γαλλικής Αντίστασης στην απελευθέρωση της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η επιλογή του Γάλλου προέδρου ενισχύει τον αριθμό των γυναικών που έχουν θαφτεί στο μνημείο. Μέχρι σήμερα, μόνο η φυσικός Μαρί Κιουρί είχε απολαύσει μετά θάνατον την τιμή αυτή. Οι τέσσερις τιμηθέντες είναι ο Ζαν Ζε, η Ζερμέν Τιγιόν, ο Πιερ Μπροσολέτ και η Ζενεβιέβ ντε Γκωλ. Οι τέσσερις αντιστασιακοί συνδύασαν μάλιστα τις σταδιοδρομίες τους με το Μουσείο του Ανθρώπου του Παρισιού. Ο Ζαν Ζε διορίσθηκε υπουργός Πολιτισμού σε ηλικία 32 ετών από την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου, ενώ στήριξε τη δημιουργία του Μουσείου του Ανθρώπου, το οποίο και εγκαινίασε το 1938. Η συμμετοχή του σε δίκτυο αντιστασιακών τού στοίχισε τη ζωή του, αφού δολοφονήθηκε από μέλη της δωσιλογικής πολιτοφυλακής «Μιλίς» τον Ιούνιο του 1944.

Η Ζερμέν Τιγιόν υπήρξε ανθρωπολόγος, ειδικευμένη στην εθνότητα των Σαουιά της Αλγερίας. Στο πλαίσιο της έρευνάς της στις περιοχές τους, ίδρυσε πρωτοποριακό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης. Το 1942 συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο για την αντιστασιακή της δράση και εκτοπίζεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ. Η Ζερμέν Τιγιόν επέζησε της εμπειρίας αυτής, για να πεθάνει στο Παρίσι σε βαθύτατο γήρας το 2008.

Ο δημοσιογράφος και πολιτικός Πιερ Μπροσολέτ, μέλος κι αυτός του αντιστασιακού δικτύου του Μουσείου του Ανθρώπου, διαφεύγει επανειλημμένα τη σύλληψη, για να πιαστεί εντέλει τον Μάρτιο του 1944 και να υποκύψει στα διαβόητα υπόγεια της Γκεστάπο στην οδό Λοριστόν της πρωτεύουσας.

Τέλος, η ανιψιά του στρατηγού Ντε Γκωλ, Ζενεβιέβ Αντονιόζ-ντε Γκωλ, στρατολογείται από το δίκτυο του Μουσείου σε ηλικία 20 ετών, το 1940. Συλλαμβάνεται το 1943, φυλακίζεται στις φυλακές της Φρεν και εκτοπίζεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης γυναικών του Ράβενσμπρουκ. Το 1987 καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ναζί «χασάπη της Λυών», Κλάους Μπάρμπι.

Οι τέσσερις αυτές προσωπικότητες θα ενισχύσουν και την εκπροσώπηση των γυναικών στο Πάνθεον, όπου βρίσκονται θαμμένοι τιτάνες της γαλλικής λογοτεχνίας, όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ, και ήρωες της αντίστασης κατά των Γερμανών, όπως ο Ζαν Μουλέν, εμβληματική φιγούρα της Αντίστασης, θύμα και αυτός των δωσίλογων συμπατριωτών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή