Ρωσικά γυμνάσια δίπλα στην Ουκρανία

Ρωσικά γυμνάσια δίπλα στην Ουκρανία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, για τους κινδύνους απόσχισης της Κριμαίας, τα χθεσινά επεισόδια στην πρωτεύουσα της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου, Συμφερούπολη, ήρθαν να ενισχύσουν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.

Χιλιάδες Τάταροι, οπαδοί του νέου καθεστώτος στο Κίεβο, ήρθαν στα χέρια με ρωσόφωνους που επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα έξω από το κτίριο του τοπικού Κοινοβουλίου. Ενας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή προσβολή και δεκάδες τραυματίστηκαν, καθώς τα δύο στρατόπεδα εκσφενδόνιζαν εναντίον αλλήλων μπουκάλια και πέτρες. Τέσσερις διαφορετικές σημαίες στα χέρια των συμπλεκομένων –η ρωσική, η ουκρανική, η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και η παραδοσιακή σημαία των Τατάρων– έδιναν χρώμα σε ένα τοπίο παροξυσμού των εθνοτικών συγκρούσεων.

Η ατμόσφαιρα στη Συμφερούπολη άρχισε να ηλεκτρίζεται επικίνδυνα την Τρίτη, όταν ομάδες ρωσόφωνων κατασκήνωσαν έξω από το Κοινοβούλιο ζητώντας να μην αναγνωριστεί η νέα εξουσία στο Κίεβο, να επανέλθει το Σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που ίσχυσε προσωρινά το 1992, και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της προσχώρησης στη Ρωσία. Η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας είναι ρωσόφωνοι, ενώ οι τουρκικής καταγωγής Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν την πιο σημαντική μειονότητα, διάκεινται αρνητικά έναντι της Μόσχας λόγω του μαζικού εκτοπισμού των προγόνων τους από τον Στάλιν.

Χαρακτηριστικό του παροξυσμού των εθνοτικών παθών είναι ότι οι Τάταροι κραύγαζαν «η Ουκρανία δεν είναι Ρωσία» και «Αλλάχ Ακμπάρ», ενώ οι αντίπαλοί τους φώναζαν ρυθμικά «ΡωσίαΡωσία» και «θάνατος στους φασίστες». Τα πνεύματα ηρέμησαν κάπως όταν ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, ανακοίνωσε ότι το σώμα δεν πρόκειται να συζητήσει πρόταση που είχε επιβληθεί για απόσχιση από την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια».

Ενταση επικρατεί και στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, που φιλοξενεί τον ναύσταθμο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Τουλάχιστον 3.500 ρωσόφωνοι έχουν ενταχθεί στο σώμα της Πολιτοφυλακής Εθελοντών, που άρχισε να συγκροτείται αμέσως μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι Αρχές της Σεβαστούπολης δήλωσαν χθες ότι δεν θα συμμορφωθούν στην απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου να διαλύσει τις επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις Berkut. Μάλιστα, κάλεσαν τους άνδρες του σώματος που αποστρατεύονται από διάφορα σημεία της χώρας, να εγκατασταθούν στη Σεβαστούπολη. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως πολίτες της Σεβαστούπολης κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη για να στηρίξουν τους φιλορώσους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια σαφή προειδοποίηση του Κρεμλίνου προς το νέο καθεστώς του Κιέβου και τους Δυτικούς υποστηρικτές του. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη δημοσίως για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι το Λονδίνο «θα ενημερωθεί πλήρως για οποιαδήποτε δραστηριότητα των ρωσικών δυνάμεων», ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, τόνισε ότι η Ατλαντική Συμμαχία «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της». Τέλος, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεών του στη Σεβαστούπολη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή