Σχέδια της Μόσχας για βάσεις διεθνώς

Σχέδια της Μόσχας για βάσεις διεθνώς

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία σχεδιάζει να επεκτείνει τη μόνιμη στρατιωτική της παρουσία εκτός των συνόρων της εγκαθιστώντας στρατιωτικές βάσεις σε μια σειρά χωρών, όπως το Βιετνάμ, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, οι Σεϋχέλλες, η Σιγκαπούρη και άλλες. Αυτό αποκάλυψε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων», τόνισε. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν καλύπτουν μόνο τις στρατιωτικές βάσεις, αλλά και επισκέψεις σε λιμάνια των χωρών αυτών με ευνοϊκούς όρους, καθώς και το άνοιγμα σταθμών ανεφοδιασμού για ρωσικά βομβαρδιστικά που βρίσκονται σε περιπολία.

Αυτήν τη στιγμή η Μόσχα έχει μόνο μία ναυτική βάση από την περίοδο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στη Συρία, αλλά η τύχη της είναι επισφαλής λόγω του εμφυλίου στη χώρα. Η μετασοβιετική Ρωσία έκλεισε μία μεγάλη ναυτική βάση στο Βιετνάμ και μία στην Κούβα το 2002 λόγω οικονομικής στενότητας. Ωστόσο, η Ρωσία έχει αρχίσει από τα μέσα του 2000 να αναζωογονεί τη ναυτική και αεροπορική της δύναμη ως όχημα για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την προάσπιση των συμφερόντων της σε όλο τον κόσμο.

Πλέον, η Μόσχα έχει ανάγκη να εγκαταστήσει τα στρατιωτικά της αποκτήματα σε στρατηγικά σημαντικές περιοχές της υφηλίου με τελικό στόχο την επέκταση της ρωσικής επιρροής. Μόλις πέρυσι τον Ιούνιο είχε ανακοινωθεί από τη Ρωσία η κατασκευή εκατό νέων αμυντικών εγκαταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να φιλοξενηθούν νέα οπλικά συστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή