Με αυτοσχέδια όπλα οι διαδηλωτές στη Βενεζουέλα

Με αυτοσχέδια όπλα οι διαδηλωτές στη Βενεζουέλα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθώρα αυτοσχέδιων οπλικών συστημάτων διαθέτουν οι φοιτητές που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Μαδούρο στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ της Βενεζουέλας.

Μεταξύ των όπλων αυτών ξεχωρίζουν οι όλμοι για βολές κροτίδων, οι μολότοφ, οι σφεντόνες και τα «μιγουελίτος», κομμάτια πλαστικού σωλήνα με καρφιά. «Εδώ δεν είμαστε ειρηνικοί. Δε γίνεται να είσαι ειρηνικός όταν δέχεσαι αδιάκοπα επιθέσεις», λέει ο 19χρονος Αντριθ Νίνιο.

Τις εκκλήσεις ηγετών της αντιπολίτευσης από το Καράκας για ειρηνικές διαδηλώσεις απέρριψαν οι διαδηλωτές στην πόλη αυτή της δυτικής Βενεζουέλας. Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μαδούρο διέταξε την ενίσχυση της αστυνομίας στο Σαν Κριστόμπαλ με νέες δυνάμεις.

«Δεν επιλέξαμε την επίθεση. Αμυνόμαστε», λέει ο 23χρονος Ντάνιελ Τινόκο, ένα από τα ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος.

Οι διαδηλώσεις έχουν οξύνει την ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να απελαύνει τρεις Βενεζουελιάνους διπλωμάτες την Τρίτη, σε αντίποινα ανάλογης απέλασης Αμερικανών από το Καράκας.

Παρότι η Βενεζουέλα είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι δύο χώρες δεν έχουν διορίσει πρεσβευτές.

Την Τρίτη, όμως, ο ΥΠΕΞ Ελίας Τζάουα ανακοίνωσε ότι το Καράκας θα διορίσει πρέσβη στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την επιθυμία του προέδρου Μαδούρο «να υπάρχει κάποιος για να ενημερώνει τους Αμερικανούς για το τι συμβαίνει στη χώρα».

Οι διαδηλώσεις έδωσαν αφορμή για την έκφραση ευρύτερων παραπόνων, που αφορούν την εγκληματικότητα, τον πληθωρισμό και τις ουρές στα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης. Τα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνουν πλέον την αποφυλάκιση των κρατουμένων.

Παρότι οι περισσότερες διαδηλώσεις υπήρξαν ειρηνικές, ο πρόεδρος Μαδούρο επέλεξε να εστιάσει στις πράξεις βίας και βανδαλισμού, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές «φασίστες» και πιόνια συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή του.

Πολλοί διαδηλωτές υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. «Παρακολουθούμε όσα γίνονται στην Ουκρανία και βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στο Ιντερνετ», λέει ο 19χρονος Λουίτζι Παλοτίνι.

Ορισμένοι φοιτητές εξηγούν ότι μελέτησαν βίντεο των ουκρανικών διαδηλώσεων, καθώς και μαγνητοσκοπήσεις των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο και αλλού, για να διδαχθούν από τις τακτικές τους, να μιμηθούν τεχνοτροπίες οδοφραγμάτων, να μάθουν να κατασκευάζουν κροτίδες και καπνογόνα και πώς να αποκλείουν το οπτικό πεδίο οδηγών τεθωρακισμένων οχημάτων, πετώντας μεγάλα γυάλινα μπουκάλια γεμάτα μπογιά στα παρμπρίζ τους.

Πολλές φορές, όμως, οι φοιτητικές διαδηλώσεις διακρίνονται για την παιδική τους αφέλεια και τη διάθεση των νεαρών πρωταγωνιστών τους να διασκεδάσουν εις βάρος της αστυνομίας, αδιαφορώντας συχνά για τα ουσιαστικά πολιτικά αιτήματα της διαμαρτυρίας, που αφορούν την απομάκρυνση του προέδρου Μαδούρο με συντεταγμένο τρόπο, δηλαδή χάρη σε κοινοβουλευτική πρόταση μομφής ή με την οικειοθελή παραίτησή του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT