Στα 2/3 του πακέτου των τσιγάρων οι προειδοποιήσεις για την υγεία

Στα 2/3 του πακέτου των τσιγάρων οι προειδοποιήσεις για την υγεία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 514 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 58 αποχές εγκρίθηκε χθες από τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο που αναθεωρεί τη σημερινή οδηγία για τα προϊόντα καπνού. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία, το 65% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων θα καταλαμβάνουν εικόνες με προειδοποιήσεις για την υγεία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται είτε φάρμακα, αν βοηθούν στο σταμάτημα του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού και θα διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Ειδικότερα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της εμπρόσθιας πλευράς της συσκευασίας και το 40% της οπίσθιας. Το νέο κείμενο, προϊόν ανεπίσημης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, προτείνει την αύξηση των ποσοστών αυτών στο 65% της συνολικής (εμπρόσθιας και οπίσθιας) επιφάνειας της συσκευασίας.

Με το κείμενο απαγορεύονται επίσης τα αρώματα/γεύσεις στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, καθώς καταστούν τα εν λόγω προϊόντα πιο ελκυστικά προσδίδοντάς τους μια «χαρακτηριστική γεύση». Ο καπνός για ναργιλέ εξαιρείται από την απαγόρευση της χρήσης αρωμάτων.

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των πακέτων που περιέχουν λιγότερα από 20 τσιγάρα, καθώς είναι φθηνότερα και, επομένως, πιο προσιτά στα παιδιά, στις χώρες που εξακολουθούν να τα πωλούν. Οσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να θεωρούνται είτε φάρμακα, εάν συντελούν στη διακοπή του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού, και να διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία. Αν ταξινομούνται ως προϊόντα καπνού, η μέγιστη περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg/ml.

Το κείμενο για τα προϊόντα καπνού αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. στις 14 Μαρτίου. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τα προϊόντα καπνού εντός δύο ετών από την ημερομηνία που η αναθεωρημένη οδηγία θα τεθεί σε ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή