Επίδειξη ισχύος στην Κριμαία

Επίδειξη ισχύος στην Κριμαία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοπλοι που φορούσαν μάσκες κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας και οχυρώθηκαν μέσα σε αυτά, αφού ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Η εισβολή στα κτίρια του τοπικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, έγινε μετά από ολονύκτιες επιδρομές στην Συμφερούπολη, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να ήταν έργο Ρώσων εθνικιστών που επιθυμούν την απόσχιση της Κριμαίας και την ένταξή της υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Οι αστυνομικές αρχές της Συμφερούπολης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια αλλά επιμένουν ότι δεν έχουν ιδέα ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, η οποία κλιμακώνει την ένταση σε μία περιοχή η οποία όχι μόνο φιλοξενεί τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας αλλά και μεγάλο αριθμό εξτρεμιστικών, ρωσόφιλων ομάδων, οι οπίες έχουνμ καλέσει τη Μόσχα να τους προστατεύσει από τη νέα, προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο Αρσεν Αβάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου, έκανε έκκληση για ψυχραιμία μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, τονίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα "για να αντιμετωπιστούν εξτρεμιστικές ενέργειες και να αποφευχθεί η κλιμάκωση ένοπλων συγκρούσεων στο κέντρο της πόλης…"

Ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Κριμαία της Ουκρανίας εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να μην προβεί σε ενέργειες που θα "κλιμακώσουν την ένταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις".

"Ανησυχώ για τις εξελίξεις στην Κριμαία. Καλώ τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ή να δημιουργήσει παρεξηγήσεις", τόνισε ο Ράσμουσεν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα ύστερα από την κατάληψη από ενόπλους κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση τους οι ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις …αεροπορικές βάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Η ατμόσφαιρα στη Συμφερούπολη άρχισε να ηλεκτρίζεται επικίνδυνα την Τρίτη, όταν ομάδες ρωσόφωνων κατασκήνωσαν έξω από το Κοινοβούλιο ζητώντας να μην αναγνωριστεί η νέα εξουσία στο Κίεβο, να επανέλθει το Σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που ίσχυσε προσωρινά το 1992, και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της προσχώρησης στη Ρωσία. Η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας είναι ρωσόφωνοι, ενώ οι τουρκικής καταγωγής Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν την πιο σημαντική μειονότητα, διάκεινται αρνητικά έναντι της Μόσχας λόγω του μαζικού εκτοπισμού των προγόνων τους από τον Στάλιν.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια σαφή προειδοποίηση του Κρεμλίνου προς το νέο καθεστώς του Κιέβου και τους Δυτικούς υποστηρικτές του. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη δημοσίως για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

«Ειρηνική επίλυση της κρίσης» ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

Ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας απηύθυνε παράλληλα έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση, λίγη ώρα αφού μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη.

«Ζητώ από τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ανατόλι Μοχίλιοφ στους δημοσιογράφους.

Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν νωρίς σήμερα το πρωί όπως και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, υψώνοντας τη ρωσική σημαία προτού αποχωρήσουν.

«Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι», σημείωσε ο Μοχίλιοφ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα όταν οι άνδρες κατέλαβαν τα κτίρια αυτά.

«Έχουμε πληροφορίες για την παρουσία τεθωρακισμένων έξω από την πόλη, δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτά, αλλά δεν κινούνται, δεν κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή