Ρωσική προστασία ζητά ο Γιανουκόβιτς – «Παραμένω ο νόμιμος αρχηγός της Ουκρανίας»

Ρωσική προστασία ζητά ο Γιανουκόβιτς – «Παραμένω ο νόμιμος αρχηγός της Ουκρανίας»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της Ουκρανίας και παράνομες τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί από το κοινοβούλιο, ζητώντας παράλληλα από την Ρωσία να εγγυηθεί στην προσωπική του ασφάλεια.

Κυβερνητική ρωσική πηγή δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Μόσχα "ικανοποίησε αυτό το αίτημά του".

Σε μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να αγωνισθεί μέχρι το τέλος για να εφαρμόσει τη συμφωνία η οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και η οποία κατέρρευσε όταν απεπέμφθη και εγκατέλειψε το Κίεβο.

"Εξακολουθώ να θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό του ουκρανικού κράτους", δήλωσε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει εξαφανισθεί μετά την αποτυχημένη του απόπειρα να επιβιβασθεί σε αεροπλάνο το περασμένο Σάββατο στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

"Δυστυχώς, ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας είναι παράνομο", πρόσθεσε επισημαίνοντας την απουσία πολλών βουλευτών του Κόμματος των Περιφερειών από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

"Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγγυηθούν την προσωπική μου προστασία απέναντι σε πράξεις των εξτρεμιστών. Είμαστε μάρτυρες στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας μας μίας έκρηξης του εξτρεμισμού. Απειλές έχουν εκτοξευθεί εναντίον μου και εναντίον υποστηρικτών μου".

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Μικόλα Γκολόμτσα δήλωσε χθες ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά του οποίου το Κίεβο ζήτησε έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως, εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία.

"Γίνεται προφανές ότι ο λαός στα νοτιο-ανατολικά και στην Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό της εξουσίας και την αυθαιρεσία που κυριαρχεί στη χώρα, όπου οι υπουργοί διορίζονται από τον όχλο της πλατείας", είπε.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατέληξε τονίζοντας ότι δεν επέτρεψε ποτέ την προσφυγή στο στρατό κατά τη διάρκεια της κρίσης και πρόσθεσε ότι αν μία τέτοια απόφαση ελαμβάνετο σήμερα, θα ήταν "παράνομη και εγκληματική".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή