Οικονομική βοήθεια και εύκολη βίζα στους Ουκρανούς ζητά η Ευρωβουλή

Οικονομική βοήθεια και εύκολη βίζα στους Ουκρανούς ζητά η Ευρωβουλή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσφέρει έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και να καταστήσει πιο απλές τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους πολίτες της, αναφέρει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο σε μια μη δεσμευτική απόφασή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν «το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα» μια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, η οποία θα ολοκληρωθεί «με ένα μακροπρόθεσμο πακέτο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Εξάλλου οι ευρωβουλευτές «ζητούν να διοργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη δωρητών το συντομότερο δυνατόν», καθώς η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και έχει ανάγκη τουλάχιστον 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην απόφαση γίνεται επίσης λόγος για «επιτάχυνση του διαλόγου με το Κίεβο για τις βίζες», ενώ επισημαίνεται ότι μια συμφωνία βάσει της οποίας οι Ουκρανοί δεν θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουμε στις προσδοκίες της κοινωνίας και πολιτών και των νέων της Ουκρανίας».

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να επιβάλει πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακίνησης στο εσωτερικό της στους ανθρώπους που ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως είχαν συμφωνήσει τα κράτη μέλη στις 20 Φεβρουαρίου.

Το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε εξάλλου ότι είναι έτοιμο να στείλει μια αποστολή παρατηρητών για να παρακολουθήσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, «πρέπει να δράσουμε τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Γκι Φέρχοφστατ επικεφαλής των Φιλελεύθερων, ενώ εκτίμησε οι Ευρωπαίοι χρειάζονται «μια κοινή, αξιόπιστη στρατηγική» απέναντι στο Κίεβο.

«Δημιουργήσαμε προσδοκίες, πρέπει τώρα να τις τιμήσουμε και να μην απογοητεύσουμε τους Ουκρανούς», σημείωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

Εξάλλου ο Φίλε πρόσθεσε ότι η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, την οποία είχε απορρίψει ο ουκρανός πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς προκαλώντας την πολιτική κρίση που οδήγησε στην αποπομπή του, «βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι».

Πάντως ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε «ειλικρινείς» με την Ουκρανία. «Πρέπει να της πούμε ότι βρίσκεται στο τέλος του δρόμου, η ένταξη (στην ΕΕ) είναι πιθανό, όμως δεν πρέπει να υποσχεθούμε σήμερα κάτι που δεν μπορούμε να προσφέρουμε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT