Δημοψήφισμα για ευρεία αυτονομία

Δημοψήφισμα για ευρεία αυτονομία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΚΙΕΒΟ. «Πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της διελκυστίνδας ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση. Οι ένοπλοι, που ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο Κοινοβούλιο της Κριμαίας χθες τα ξημερώματα, επέτρεψαν αργότερα την είσοδο στους τοπικούς βουλευτές ώστε να ψηφίσουν με συνοπτικές διαδικασίες την προκήρυξη δημοψηφίσματος στις 25 Μαΐου για τη διεύρυνση της αυτονομίας της Κριμαίας από το Κίεβο.

Το δημοψήφισμα ζητεί να αποκτήσει η Κριμαία «εθνική κυριαρχία στο πλαίσιο της Ουκρανίας, επί τη βάσει των υφιστάμενων συνθηκών». Η ρωσόφωνη Κριμαία ανήκε στη Ρωσία από τον 18ο αιώνα ώς το 1954, οπότε δόθηκε ως «δώρο» στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας. Εως σήμερα, η χερσόνησος παραμένει έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. «Θα ήθελα να απευθυνθώ στους διοικητές του στόλου της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. «Οποιαδήποτε απομάκρυνση από τις βάσεις, ιδίως αν υπάρξει και μεταφορά οπλισμού, θα θεωρηθεί πολεμική ενέργεια».

Χθες το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη στη δυτική Ρωσία βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ την Τετάρτη ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια στα ρωσοουκρανικά σύνορα, στα οποία λαμβάνουν μέρος 150.000 στρατιώτες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μίλησε το πρωί στο τηλέφωνο με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διατυπώνοντας ωστόσο ανησυχίες για την κατάσταση στη νότια Κριμαία. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε χθες τη Ρωσία να αποφύγει «τους κακούς υπολογισμούς» στη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι. «Προσδοκούμε από τη Ρωσία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε χθες το ΝΑΤΟ ότι στέλνει «λανθασμένο μήνυμα» με το να συσκέπτεται για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή