ΚΟΣΜΟΣ

Εντονη ανησυχία ΟΑΣΕ για τα γεγονότα στην Κριμαία

entoni-anisychia-oase-gia-ta-gegonota-stin-krimaia-2009576

Τη μεγάλη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο της νότιας Ουκρανίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας εξέφρασε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και σύνεση σε αυτήν την επισφαλή κατάσταση», τόνισε ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας και προεδρεύων του Οργανισμού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Μπουρκχάλτερ ζήτησε επίσης «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση» και όλες οι πλευρές «να αποφύγουν κάθε προσφυγή στη βία».

Ο προσωπικός ειδικός απεσταλμένος του προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, ο Ελβετός Τιμ Γκούλντιμαν και η Ύπατη Επίτροπος Εθνικών Μειονοτήτων του Οργανισμού, η Φινλανδή Άστριντ Τορς, θα επισκεφθούν την Κριμαία «εντός των επόμενων ημερών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, δεκάδες ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Κριμαίας στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της επαρχίας, και ύψωσαν τη ρωσική σημαία στα δύο κτίρια.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ενέκρινε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, στις 25 Μαΐου. Παράλληλα, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών οι βουλευτές καθαίρεσαν την τοπική κυβέρνηση.