Λάδι στη φωτιά του σκανδάλου των δωροδοκιών έριξε η ανάρτηση στο Διαδίκτυο και δεύτερου ηχητικού ντοκουμέντου, το οποίο εμπλέκει προσωπικά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην υπόθεση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή του.
Λίγες ημέρες μετά την ανάρτηση ηχογραφημένης συνομιλίας στο YouTube, η οποία έφερε τον Ερντογάν να δίνει οδηγίες στον γιο του, Μπιλάλ, για την «εξαφάνιση» μεγάλων χρηματικών ποσών, τη στιγμή που άρχιζαν οι έρευνες για διαφθορά ανώτατων αξιωματούχων, εμφανίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και δεύτερο ντοκουμέντο, με τους ίδιους, υποτίθεται, πρωταγωνιστές.
Στο εν λόγω ντοκουμέντο, ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να ζητάει από τον γιο του να μη δεχθεί το χρηματικό ποσό που του προσφέρθηκε στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής συμφωνίας, αλλά να ζητήσει περισσότερα χρήματα. «Οι άλλοι φέρνουν. Αυτός γιατί δεν μπορεί να φέρει; Τι ιδέα έχουν γι’ αυτή τη δουλειά; Αλλά μην ανησυχείς, θα έρθουν στα νερά μας», ακούγεται να λέει η φωνή που αποδίδεται στον Ταγίπ Ερντογάν.
Στη διάρκεια της συνομιλίας, η φωνή που αποδίδεται στον Μπιλάλ Ερντογάν αναφέρει κάποια στιγμή το όνομα «κ. Σίτκι». Τουρκικά μέσα ενημέρωσης πιθανολογούν ότι πρόκειται για τον Σίτκι Αγιάν, πρόεδρο της εταιρείας Turang Transit Tasimacilik, η οποία έλαβε το 2010 άδεια κατασκευής μέρους του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Πάντως, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα του ηχητικού ντοκουμέντου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει το πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο που αναρτήθηκε «προϊόν επαίσχυντου μοντάζ», φωτογραφίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ως ηθικό αυτουργό τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν. Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών της 30ής Μαρτίου, έριξε για πρώτη φορά ανοιχτά το γάντι στον Γκιουλέν. «Αν δεν έχετε διαπράξει κάτι κακό, μη μένετε στην Πενσιλβάνια, ελάτε στην πατρίδα σας, στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Αν θέλετε να εμπλακείτε στην πολιτική, βγείτε στις γειτονιές και τις πλατείες, αλλά μην αναστατώνετε τη χώρα και τη γαλήνη της».
Η ηγεσία του ΑΚΡ κατηγορεί το κίνημα Γκιουλέν ότι λειτουργεί ως παρακράτος, με διασυνδέσεις στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία, χάρη στις οποίες εξαπέλυσε πόλεμο κατά της κυβέρνησης με πλαστές καταγγελίες για διαφθορά.
Ενδειξη κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μέχρι τα άκρα αποτελεί το γεγονός ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνεδρίασε, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, με αποκλειστικό αντικείμενο την «παράλληλη οργάνωση» που φέρεται να λειτουργεί εντός των κρατικών δομών – ορολογία που παραπέμπει ευθέως στο κίνημα Γκιουλέν. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου, που αποτελείται από την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, συζητήθηκαν, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, «οι δομές και οι δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή των πολιτών». Τοποθέτηση, η οποία για πρώτη φορά αναγορεύει, ούτε λίγο ούτε πολύ, το κίνημα Γκιουλέν σε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Παράλληλα, ο πέλεκυς του Ερντογάν απειλεί να πέσει επί των κεφαλών του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της Τουρκίας (TUBITAK), το οποίο ενοχοποιείται από κυβερνητικής πλευράς για την παγίδευση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων. Ο αρμόδιος υπουργός Φίκρι Ισίκ διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, ενόψει της οποίας απάλλαξε τέσσερα διευθυντικά στελέχη του TUBITAK από τα καθήκοντά τους.