Παραστρατιωτικοί κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας – Ο Πούτιν στηρίζει το Κίεβο

Παραστρατιωτικοί κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας – Ο Πούτιν στηρίζει το Κίεβο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Εν τω μέσω φόβων για αποσχιστικές κινήσεις στην Κριμαία υπό τη στήριξη του Κρεμλίνου, ένοπλοι άνδρες με στολές χωρίς διακριτικά έλαβαν θέσεις απο νωρίς το πρωί σε δύο αεροδρόμια της περιοχής. Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών μίλησε για “ευθεία πρόκληση” αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη βίας.

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας, έχει εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός μασκοφόρων ενόπλων. Φορούν στολές καμουφλάζ και είναι οπλισμένοι με τουφέκια. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοί είναι, καθώς αρνούνται να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση. Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένοπλοι έχουν καταλάβει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη.

Στο Κίεβο, ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ο. Τουρτσίνοβ, συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Αμυνας για να συζητήσει την κατάσταση στην Κριμαία.

“Τρομοκράτες με αυτόματα όπλα, τους οποίους οι ειδικές υπηρεσίες μας χαρακτηρίζουν επαγγελματίες στρατιώτες, επιχείρησαν να κατλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου στην Κριμαία…” δήλωσε ο κ. Τουρτσίνοβ.

Η περιοχή βρίσκεται σε αναβρασμό τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των εξελίξεων στο Κίεβο. Ο ντόπιος πληθυσμός, ρωσόφωνος στην πλειοψηφία του, ανησυχεί για τις μελλοντικές αποφάσεις που θα λάβει η κεντρική διοίκηση ενώ έχουν σημειωθεί σοβαρές ταραχές κατά τη διάρκεια των οποίων κατελήφθη η βουλή της Κριμαίας και ένα ακόμα κρατικό κτίριο. Η έκτακτη κυβέρνηση που ψήφισαν αυτοβούλως οι καταληψίες έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα με ερώτημα την αυτονόμηση της περιοχής και την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ομάδες πολιτοφυλακών έχουν στήσει μπλόκα στις δύο βασικές εισόδους της πόλης ελέγχοντας τα οχήματα που μπαίνουν. Η πλειοψηφία των πολιτών ωστόσο στην συγκεκριμένη περιοχή, παρά την αγονία που περνάει τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζει την καθημερινότητά του ελπίζοντας να βρεθεί μια λύση που θα λύσει πρωτίστως τα οικονομικά προβλήματά τους.

"Ενοπλη εισβολή και κατοχή" χαρακτήρισε τις καταλήψεις των αεροδρομίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας. Οπως δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook, δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν–αναίμακτα–και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

"Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες", είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Ο Πούτιν στηρίζει το Κίεβο

Το πρωί της Παρασκευής ο ρώσος Πρόεδρος έσπασε την σιωπή του σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και με γραπτή δήλωση κάλεσε την κυβέρνησή του "να συνεχίσει τις επαφές με τους εταίρους στο Κίεβο". Ο κ. Πούτιν ανέφερε επίσης ότι οι αρχές της Κριμαίας έκαναν έκκληση για ανθρωπιστική ενίσχυση και ότι ζήτησε απο τη ρωσική κυβέρνηση να εξετάσουν το αίτημα και τη δυνατότητα παροχής βοήθειας απο την Ρωσία.

Στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου δεν γίνεται καμία αναφορά στον πρώην πρόεδρο  Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε την χώρα το περασμένο Σάββατο και κατά τα φαινόμενα βρίσκεται στη Ρωσία.

Ο κ. Πούτιν απέφυγε επίσης και κάθε αναφορά στην κατάσταση της Κριμαίας.

Επιτακτική η πολιτική λύση για την Κριμαία εκτιμά η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στις εντάσεις στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.

"Η κατάσταση στην Κριμαία θα απαιτήσει μια πολιτική λύση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων πλευρών", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. "Θέλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν όσον το δυνατό μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν την ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας", τόνισε.

Το Κίεβο θα ζητήσει έκδοση Γιανουκόβιτς από Μόσχα

Επίσης, η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα από το Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία.

"Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να ζητήσει την έκδοση του πολίτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς που καταζητείται διεθνώς, εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του στη Ρωσία", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, η οποία έχει αρχίσει έρευνα εναντίον του για μαζικές δολοφονίες.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή