Η Αλταμίρα άνοιξε τις πύλες της στο κοινό

Η Αλταμίρα άνοιξε τις πύλες της στο κοινό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τις πύλες του ανοίγει στο κοινό, ύστερα από δώδεκα χρόνια που παρέμεινε κλειστό, το προϊστορικό σπήλαιο της Αλταμίρα στην Καντάβρια της Βόρειας Ισπανίας.

Το σπήλαιο, οι τοιχογραφίες του οποίου τού έδωσαν το προσωνύμιο «Καπέλα Σιστίνα της παλαιολιθικής τέχνης», άνοιξε δοκιμαστικά χθες, δίνοντας την ευκαιρία σε πέντε ηλικιωμένους Ισπανούς, νικητές ειδικής κλήρωσης, να το επισκεφθούν.

Οι τοιχογραφίες, ηλικίας 18.000 ετών, θα γίνουν έτσι επισκέψιμες για μία φορά την εβδομάδα έως και τον Αύγουστο, προσφέροντας στοιχεία σε επιστημονική ομάδα που μελετά τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας στον ιδιαίτερα ευαίσθητο υπόγειο χώρο.

Αν η επιτροπή αποφανθεί ότι οι επισκέπτες δεν επηρεάζουν αρνητικά τις τοιχογραφίες, το σπήλαιο θα ανοίξει και πάλι στο κοινό.

Το σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε το 1868, δεχόταν τη δεκαετία του 1970 περισσότερους από 170.000 επισκέπτες τον χρόνο. Το μικροκλίμα που δημιούργησε η ανθρώπινη παρουσία και απειλούσε τις τοιχογραφίες οδήγησε το 1977 στο πρώτο κλείσιμο του χώρου.

Μετά την ολοκλήρωση επιστημονικής μελέτης το 1982, το σπήλαιο έγινα πάλι επισκέψιμο, αν και ο ετήσιος αριθμός επισκεπτών περιορίσθηκε σε 8.000.

Το 2002, το σπήλαιο της Αλταμίρα έκλεισε και πάλι, μετά τον εντοπισμό μικροοργανισμών που είχαν μολύνει τα τοιχώματα, ενώ την ίδια εποχή το σπήλαιο του Λασκό στη Νότια Γαλλία υφίστατο μεγάλη «επίθεση» από καταστροφικό μύκητα.

Οι τουρίστες των δύο σπηλαίων υποχρεώθηκαν έκτοτε να επισκέπτονται ειδικές αίθουσες, κοντά στις εισόδους των σπηλαίων, όπου αναπαρίσταντο οι υπόγειες τοιχογραφίες.

Τους τελευταίους 18 μήνες, διεθνής ομάδα επιστημόνων πραγματοποιεί μελέτη γύρω από τις επιπτώσεις της θερμοκρασιακής αυξομοίωσης και του τεχνητού φωτός πάνω στις τοιχογραφίες.

«Δεν παρατηρήθηκε καμία αλλοίωση από τα πειράματά μας. Αυτό μας έπεισε να δώσουμε το πράσινο φως για επισκέψεις ολιγομελών γκρουπ», λέει ο Βέλγος παλαιοντολόγος Γκαέλ ντε Γκισέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή