Ενοπλοι ρωσικού στόλου σε κρατικό κανάλι στην Κριμαία

Ενοπλοι ρωσικού στόλου σε κρατικό κανάλι στην Κριμαία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι ένοπλοι του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν εισέλθει στον προαύλιο χώρο κρατικού καναλιού της Κριμαίας, με σκοπό, όπως δηλώνουν, την προφύλαξή του. 

‘Οπως υποστήριξε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο διευθυντής του καναλιού, Στέπαν Γκουλεβάτι, οι ίδιοι δεν έχουν προβεί σε εχθρικές ενέργειες και παραμένουν στον προαύλιο χώρο του καναλιού. Ο διευθυντής του καναλιού της Κριμαίας αποφάσισε να μην επιτρέψει την είσοδο των δημοσιογράφων στο κανάλι για θέματα ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της "Κ", Κώστας Ονισένκο, ομάδα ενόπλων ανδρών έχει καταλάβει τον διάδρομο προσγείωσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.

Οι ένοπλες ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους στο Μπελμπέκ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κριμαίας, νωρίς το πρωί σήμερα. Αρχικά ωστόσο είχαν παραμείνει έξω από το χώρο του αεροδρομίου, φυλώντας την περίμετρό του.

Ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα εδρεύει στη γειτονική Σεβαστούπολη όμως η Μόσχα διαψεύδει ότι δικές της δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζεται πως η  περιοχή βρίσκεται σε αναβρασμό τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των εξελίξεων στο Κίεβο. Ο ντόπιος πληθυσμός, ρωσόφωνος στην πλειοψηφία του, ανησυχεί για τις μελλοντικές αποφάσεις που θα λάβει η κεντρική διοίκηση ενώ έχουν σημειωθεί σοβαρές ταραχές κατά τη διάρκεια των οποίων κατελήφθη η βουλή της Κριμαίας και ένα ακόμα κρατικό κτίριο. Η έκτακτη κυβέρνηση που ψήφισαν αυτοβούλως οι καταληψίες έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα με ερώτημα την αυτονόμηση της περιοχής και την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Εν τω μέσω φόβων για αποσχιστικές κινήσεις στην Κριμαία υπό τη στήριξη του Κρεμλίνου, νωρίτερα σήμερα ένοπλοι άνδρες με στολές χωρίς διακριτικά έλαβαν θέσεις σε δύο αεροδρόμια της περιοχής. Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών μίλησε για “ευθεία πρόκληση” αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη βίας. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας, έχει εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός μασκοφόρων ενόπλων. Φορούν στολές καμουφλάζ και είναι οπλισμένοι με τουφέκια. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοί είναι, καθώς αρνούνται να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση. Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένοπλοι έχουν καταλάβει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη."Ενοπλη εισβολή και κατοχή" χαρακτήρισε τις καταλήψεις των αεροδρομίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα ο καθαιρεθείς πρόδερος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οξύνει τα πνεύματα με τις δηλώσεις του στη πρώτη δημόσια εμφάνισή του.  «Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι ιστορική, αποτελεί σύμμαχό μας. Οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να δράσουν και απορώ γιατί ο Πούτιν ακόμη σιωπά!», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή