Μεταρρυθμίσεις εξαγγέλλει ο Ρέντσι

Μεταρρυθμίσεις εξαγγέλλει ο Ρέντσι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ενώπιον της Γερουσίας, την Τρίτη, του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει τις προτεραιότητές του και να ξεδιπλώσει τη ρητορική του δεινότητα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ενώπιον της Βουλής αυτή τη φορά, ο 39χρονος πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας απέδειξε ότι δεν αντιμετωπίζει την επιβλητική αίθουσα με δέος, παρότι ουδέποτε εξελέγη μέλος της. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε τους τέσσερις άξονες των μεταρρυθμίσεών του: αποπληρωμή εκκρεμών χρεών του κράτους προς ιδιωτικές εταιρείες, στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγικών μονάδων, συρρίκνωση της φορολογίας εισοδήματος και των εργοδοτικών εισφορών και ριζική αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προωθήσει μεγάλη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, στην οποία έχει ήδη συναινέσει και ο ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια», Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η μεταρρύθμιση αυτή θα ευνοεί τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και θα στερεί πολλές εξουσίες από τη Γερουσία, ενισχύοντας την Κάτω Βουλή. «Θα ήθελα να είμαι ο τελευταίος πρωθυπουργός, που ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από την αίθουσα αυτή», είπε ο κ. Ρέντσι μιλώντας στη Γερουσία. Ισως αυτός να ήταν και ο λόγος του αναιμικού χειροκροτήματος που εισέπραξε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του.

Ο σχολιαστής του περιοδικού «L’ Espresso», Μάρκο Νταμιλάνο, λέει ότι ο κ. Ρέντσι επιδίωξε να δώσει έμφαση στην απόσταση που τον χωρίζει από τους πολιτικούς κύκλους της Ρώμης, επιμένοντας ότι οι ριζικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει δεν διαφέρουν απ’ όσα υποστήριζε ως δήμαρχος της Φλωρεντίας. «Το πονηρό ύφος πολλών γερουσιαστών ήταν ενδεικτικό. Εμοιαζαν να λένε: Μπορείς να υπόσχεσαι ό,τι θες, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσεις τις ψήφους μας», σημείωσε ο κ. Νταμιλάνο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ρέντσι θα συναντήσει σοβαρά εμπόδια σε κάθε του βήμα. «Οι πρώτοι που θα αντιδράσουν θα είναι τα συνδικάτα. Αν, όμως, ξεκινήσει χτυπώντας τα προνόμια των ανώτατων κρατικών στελεχών, τότε μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή στήριξη που του χρειάζεται», λέει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, Στεφάνο Μαντσόκι.

Ο Ματέο Ρέντσι θεωρείται εδώ και καιρό το ανερχόμενο άστρο της ιταλικής πολιτικής σκηνής, ενώ η φωτογένειά του και η ικανότητά του να χειρίζεται τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον ανέδειξαν σε σύμβολο της νεωτερικότητας και της ανόδου της νέας γενιάς στα πράγματα. Το υπουργικό του συμβούλιο έχει μέσο όρο ηλικίας 47 έτη, ενώ το ήμισυ των μελών είναι γυναίκες, πρωτοφανές στην πατριαρχική χώρα. Τα νεότερα μέλη της κυβέρνησής του, η Μαρία-Ελενα Μπόσκι και η Μαριάννα Μαντία, είναι 33 ετών.

Στην ομιλία του στη Γερουσία, ο κ. Ρέντσι έκανε λόγο για την οικονομική αναιμία της Ιταλίας και την ικανότητά της να πλήττει τη νεολαία της χώρας, «που δεν έχει χρήματα να βγει για μία πίτσα». Μνημονεύοντας τα ποσοστά ανεργίας της χώρας (41,6% για τους νέους), είπε: «Αυτοί είναι αριθμοί κρίσης, είναι αριθμοί κατάρρευσης».

Τέλος, ο κ. Ρέντσι εξήγησε ότι η χώρα έχει την ευκαιρία να αποστείλει μήνυμα στην Ευρώπη, εφόσον ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από τον Ιούνιο, όταν η Ιταλία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. μετά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή