ΚΟΣΜΟΣ

Φωτογράφισαν διαδικτυακές συνομιλίες 1,8 εκατ. χρηστών

fotografisan-diadiktyakes-synomilies-1-8-ekat-christon-2009851

Εκατομμύρια συμμετέχοντες σε διαδικτυακές συνομιλίες φωτογράφιζε –άγνωστο αν φωτογραφίζει ακόμη– η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών GCHQ, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Το πρόγραμμα Optic Nerve περιγράφεται για πρώτη φορά σε έγγραφα του 2008, ενώ το 2012 βρισκόταν ακόμη σε λειτουργία. Μέσω των προσβάσεών της στα καλώδια οπτικών ινών, στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του προγράμματος, το 2008, η βρετανική υπηρεσία αποθήκευσε φωτογραφίες από συνομιλίες 1,8 εκατομμυρίων χρηστών του webchat Yahoo σε όλο τον κόσμο.

Το σύστημα υποκλοπών που φωτογραφίζει αυτόματα τους συνομιλητές ανά πεντάλεπτο, έχει συλλέξει σημαντικό όγκο φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιείται για «μη στοχευμένη» δηλαδή μαζική παρακολούθηση, ενώ ως σκοπός του περιγράφηκε η εξεύρεση συμπληρωματικών στόχων και η δοκιμαστική λειτουργία λογισμικού για την αναγνώριση προσώπων. Τα δεδομένα του Οptic Nerve επεξεργάζεται εν συνεχεία η αμερικανική ΝSA.