Σε κρίση η γαλλική κοινωνία

Σε κρίση η γαλλική κοινωνία

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα κοινωνίας σε κρίση αποτυπώνει η έρευνα «Fractures Françaises 2014» που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde. Ποσοστό 72% των Γάλλων δεν εμπιστεύεται την Εθνοσυνέλευση, ποσοστό 73% δεν εμπιστεύεται τη Γερουσία και ποσοστό 77% δεν εμπιστεύεται τα Μέσα Ενημέρωσης. Οι δύο θεσμοί στους οποίους οι ερωτηθέντες εκφράζουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη είναι ο στρατός (79%) και η αστυνομία (73%).

Παράλληλα, ποσοστό 88% των ερωτηθέντων συμφωνεί πως η Γαλλία χρειάζεται «έναν πραγματικό ηγέτη», ενώ το 78% συμφωνεί ότι «το δημοκρατικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, οι ιδέες μου δεν εκπροσωπούνται». Τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η δυσαρέσκεια απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Το 70% των Γάλλων (+5% από πέρυσι) ζητεί ενίσχυση των εθνικών αρμοδιοτήτων σε σχέση με τις αρμοδιότητες των Βρυξελλών, ενώ αύξηση 5% παρουσιάζει το ποσοστό όσων επιθυμούν έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη (33%, έναντι 27% στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή