Έκκληση Πούτιν για εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία

Έκκληση Πούτιν για εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση σήμερα να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα μία εξομάλυνση».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας και απαραίτητο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια εξομάλυνση της κατάστασης» στην Ουκρανία, ανέφερε η ρωσική προεδρία σε δελτίο Τύπου.

Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχαν σχεδιασθεί πριν από την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία» είπε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει η μεταβατική κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία».

Ο Κάμερον και ο Πούτιν συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σκεφθεί πώς να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ρωσικά διαβατήρια στους Ουκρανούς αστυνομικούς των Μπερκούτ θα χορηγήσει η Μόσχα

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, οι ρωσικές αρχές θα χορηγήσουν διαβατήρια στους αστυνομικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων για την καταστολή ταραχών, των διαβόητων Μπερκούτ, οι μονάδες των οποίων διαλύθηκε από τη νέα, φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, τα έγγραφα αυτά θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.

"Το ρωσικό προξενείο στη Συμφερόπολη εντέλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στις δυνάμεις των Μπερκούτ", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ μέσων ενημέρωσης είχαν κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να πυροβολούν με αληθινά πυρά εναντίον του πλήθους.

Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές.

Οι νέες αρχές της Ουκρανίας διέταξαν τη διάλυση της μονάδας κρίνοντας ότι έχει πέσει σε "ανυποληψία" στα μάτια του ουκρανικού λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή