Για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία κατηγορεί τη Ρωσία ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ

Για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία κατηγορεί τη Ρωσία ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για "ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "να σταματήσει τις προκλήσεις".

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

"Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων", είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

ΗΠΑ: Ο Γιανουκόβιτς έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση

Παράλληλα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν σήμερα ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποίηση για να κυβερνήσει την Ουκρανία, μετά τη φυγή του από την χώρα.

«Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Εγκατέλειψε την Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

Εξάλλου η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Η επέμβαση θα αποτελούσε ένα σοβαρό λάθος» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να δουν «αν η Ρωσία κάνει ο,τιδήποτε που υπερβαίνει τα όρια καθ' οιοδήποτε τρόπο».

Οι αναφορές για μια ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία έχουν προκαλέσει «βαθιά ανησυχία» στις ΗΠΑ και δε συνάδουν με τις προθέσεις που προβάλλει η Ρωσία για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, είπε ο ίδιος.

Ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφέρθηκε σε αυτές τις ανησυχίες στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα. Επρόκειτο για την 4η τηλεφωνική συνομιλία τους τις τελευταίες 6 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή