Ένας Γάλλος νεκρός από ένοπλη επίθεση στη Λιβύη

Ένας Γάλλος νεκρός από ένοπλη επίθεση στη Λιβύη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοπλοι δολοφόνησαν έναν Γάλλο υπήκοο στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, δήλωσαν πηγές των λιβυκών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς οι φόνοι ξένων στην ανάστατη περιοχή αυτή πολλαπλασιάζονται.

Εξάλλου ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν Αιγύπτιο ο οποίος εργαζόταν σε ένα μπακάλικο, ενώ ένας Λίβυος αστυνομικός γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Γάλλος, ο 49χρονος Πατρίς Ρεάλ, πολιτικός μηχανικός, εργαζόταν για μια εταιρεία που αναβαθμίζει το Ιατρικό Κέντρο της Βεγγάζης —μιας πόλης όπου καταγράφεται ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, δολοφονιών και άλλων ενεργειών οι οποίες επιρρίπτονται από τις αρχές σε οργανώσεις ισλαμιστών—, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Δολοφονήθηκε με τρεις σφαίρες», στη συνοικία Ρας Αμπέιντα, στο κέντρο της πόλης, ανέφερε ο αξιωματικός αυτός.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας την δολοφονία ως μια «αποκρουστική και δειλή» πράξη και καλώντας οι δράστες να εντοπιστούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη.

Πριν από μία εβδομάδα η αστυνομία ανακάλυψε τις σορούς επτά Αιγυπτίων χριστιανών οι οποίοι είχαν εκτελεστεί σε μια ακτή έξω από τη Βεγγάζη, όπου εδρεύουν πολλές πετρελαϊκές εταιρείες.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του Γάλλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανικός βρισκόταν μαζί με συναδέλφους του όταν δέχθηκε την επίθεση.

Τα περισσότερα κράτη έχουν κλείσει τα προξενεία τους στη Βεγγάζη και ορισμένες ξένες αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τα δρομολόγιά τους προς την πόλη αυτή μετά τη δολοφονία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Κρις Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών σε μια επίθεση ισλαμιστών τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ένας Αμερικανός δάσκαλος επίσης δολοφονήθηκε από ένοπλους τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ γυμναζόταν, στη Βεγγάζη.

Τρία χρόνια μετά την εξέγερση η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, η αδύναμη κυβέρνηση και ο υποτυπώδης στρατός της Λιβύης δυσκολεύονται να ελέγξουν τις ένοπλες ομάδες των πρώην ανταρτών και των ισλαμιστών, καθώς η χώρα παραμένει γεμάτη όπλα.

Δυτικοί διπλωμάτες εκφράζουν φόβους ότι η βία ενδέχεται να εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Τον Ιανουάριο, ένας Βρετανός και μια Νεοζηλανδή είχαν εκτελεστεί από άγνωστους σε μια ακτή 100 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Την Παρασκευή, οι αρχές στη Βεγγάζη έδωσαν στις ομοσπονδιακές αρχές τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην πόλη, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να αναστείλει την καταβολή των εσόδων τους στις κρατικές αρχές.

Στη Βεγγάζη, το λίκνο της εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Καντάφι, σημειώνονται σχεδόν αδιάκοπες επιθέσεις εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας και ξένων.

Ο πρώην επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στη Βεγγάζη Ζαν Ντουφρίς, επικεφαλής μιας αποστολής διμερούς συνεργασίας που είχε αναλάβει την αναβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης, είχε διασωθεί από μια απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο του 2013. Μετά από την απόπειρα, εγκατέλειψε τη Λιβύη.

Εξάλλου ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τρίπολη είχε γίνει στόχος την 23η Απριλίου 2013 μιας βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία είχε τραυματίσει δύο στελέχη της γαλλικής στρατοχωροφυλακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή