Τρίτη ειρηνευτική σύνοδο για τη Συρία επιθυμεί ο Μπαν Κι-μουν

Τρίτη ειρηνευτική σύνοδο για τη Συρία επιθυμεί ο Μπαν Κι-μουν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Συρία στο πλαίσιο της συνόδου Γενεύη 2, εμφανίστηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

«Η μόνη λύση για να δοθεί τέλος στη σύγκρουση περνά από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη, παρά την έλλειψη προόδου που σημειώθηκε στη σύνοδο αυτή, η τελευταία συνάντηση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να τους φέρουμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Μπαν αναφερόμενος στη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι μίλησε εκτενώς με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι την Κυριακή, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος επέκρινε την έλλειψη «εποικοδομητικής δέσμευσης στον διάλογο» από την πλευρά της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Συρίας και την ενθάρρυνε να επιστρέψει «μια εποικοδομητική στάση».

Ο Μπαν κάλεσε εξάλλου τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να «ασκήσουν την επιρροή τους», η Μόσχα στον Άσαντ και η Ουάσινγκτον στους εξεγερμένους, ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με «μια ειλικρινή και εποικοδομητική στάση».

Στο μεταξύ λίγο νωρίτερα στη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Μπαν προειδοποίησε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από της αντιπολίτευσης.

«Όσοι επιδίδονται σε τέτοιες πράξεις έχουν ενημερωθεί: Αυτό το συμβούλιο και ο κόσμος παρακολουθεί», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να τερματίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αιματοχυσία στη Συρία.

Η συριακή κρίση είναι ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μια επιτροπή του ΟΗΕ αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία την Τετάρτη στη Γενεύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή