Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία-Με κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία ΕΕ και ΗΠΑ

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία-Με κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία ΕΕ και ΗΠΑ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ «θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες καταδίκασαν τη «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καλώντας παράλληλα τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ζητούν ειρηνική λύση στην κρίση και πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να συμμετάσχει και να προωθήσει εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για διεθνούς παρατηρητές και διαμεσολαβητές». Στο πλαίσιο αυτό, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για πιθανή αποστολή πραγματογνωμοσύνης του ΟΑΣΕ στην Κριμαία.

Ως μια μορφή πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην προετοιμασία της Συνόδου του G8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο.

Στα συμπεράσματά τους οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν επίσης ότι αν η Ρωσία δεν λάβει «βήματα αποκλιμάκωσης» θα διακοπούν οι συνομιλίες για τη θεώρηση διαβατηρίων Ρώσων πολιτών και θα ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.

Προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και να εξασφαλίσει την πλήρη προστασία τους.

Τέλος, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα και με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως με το ΔΝΤ για τη στήριξη της Ουκρανίας. «Προς το σκοπό αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους σε ένα πακέτο διεθνούς βοήθειας για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας, η οποία βασίζεται σε μια σαφή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Την επιβολή κυρώσεων εξετάζει η Ουάσιγκτον

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία» δήλωσε  από το Οβάλ γραφείο ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Δευτέρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων με στόχο την απομόνωση της Μόσχας.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς», πρόσθεσε ο Ομπάμα κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε «ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθούν, ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας».

«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι' αυτό», είπε η Τζενιφερ Ψάκι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν αντιπροσώπους του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχίζει να υποστηρίζει ακλόνητα όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τους εύχεται καλή επιτυχία στις προσπάθειές τους» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέιτλιν Χέιντεν.

Τηελφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Μεντβέντεφ

Στο μεταξύ τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα είχαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Μπάιντεν κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη χώρα και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ την περασμένη εβδομάδα. Είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή