Ουίλιαμ Χέιγκ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία

Ουίλιαμ Χέιγκ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι διεμήνυσε το Λονδίνο σε ό,τι αφορά την αντίδρασή του στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, μετά τη δημοσίευση ενός επίσημου εγγράφου στο οποίο αφήνονται υπόνοιες ότι η βρετανική διπλωματία δεν θα ταχθεί υπέρ της επιβολής «εμπορικών κυρώσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ διαβεβαίωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, τόσο οι διπλωματικές όσο και οι οικονομικές» για να επιτευχθεί μία λύση στην ουκρανική κρίση.

Εντούτοις η Βρετανία δεν θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη, των Ευρωπαίων ηγετών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «απόλυτα λυπηρό» το γεγονός ότι ένα έγγραφο που κράταγε ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον φωτογραφήθηκε και δημοσιεύθηκε. Αυτό «δεν έπρεπε να συμβεί», υποστήριξε ενώπιον των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου.

Διευκρίνισε πάντως ότι «το περιεχόμενο ενός εγγράφου που κρατά ένας αξιωματούχος δεν αποκαλύπτει απαραιτήτως ποιες αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας».

Το έγγραφο που κρατούσε σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και το οποίο κατάφερε να φωτογραφήσει ένας φωτορεπόρτερ ανέφερε ότι η Βρετανία «δεν θα πρέπει να υποστηρίξει εμπορικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της επέμβασής της στην Κριμαία ή να «αποκλείσει» τους Ρώσους από το Σίτι.

Ο άνδρας που βρισκόταν μπροστά από την κατοικία του Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ φωτογράφησε το έγγραφο αυτό που μετέφερε στον βρετανό πρωθυπουργό ένας σύμβουλός του τη Δευτέρα.

Πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν επιλέξει να εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ πολλοί ρώσοι ολιγάρχες διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Τύπο, το έγγραφο υπονοεί ότι η Βρετανία δεν θα υποστήριζε τις στρατιωτικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ και ότι ο ΟΗΕ και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών να επιλυθεί πολιτικά η κρίση στην Ουκρανία.

Αντίθετα «η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μια πιο συνετή προσέγγιση, περιλαμβανομένων των περιορισμών στις άδειες εισόδου» εναντίον κάποιων ρώσων αξιωματούχων, επισημαίνει η Daily Telegraph.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή