Ιταλία: Αναβάλλεται προσωρινά η συνολική τροποποίηση του εκλογικού νόμου

Ιταλία: Αναβάλλεται προσωρινά η συνολική τροποποίηση του εκλογικού νόμου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται προς το παρόν η συνολική τροποποίηση του εκλογικού νόμου στην Ιταλία που αποτέλεσε μια από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι και σε πρώτη φάση προωθείται η τροποποίησή του μόνο σε ό,τι αφορά τη Βουλή.

Η μεταρρύθμιση των διατάξεων του νόμου που αφορούν την ανάδειξη των μελών της γερουσίας αναμένεται πλέον να προωθηθεί μαζί με την μετατροπή της σε ένα σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια το απόγευμα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να διαρρεύσει ότι αποδέχεται το νέο σχέδιο για την κατά φάσεις τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την οποία του πρότεινε πριν από μερικές ημέρες ο Ρέντσι.

«Το σημαντικό είναι να αρχίσουν να εγκρίνονται οι αλλαγές τις οποίες χρειάζεται επειγόντως η χώρα μας», είπε στενός συνεργάτης του κεντροδεξιού Ιταλού πρώην πρωθυπουργού.

«Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα. Η τροποποίηση του εκλογικού νόμου πρέπει να συνδεθεί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα να πάμε να ψηφίσουμε σε τρεις μήνες με καινούριο νόμο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην βουλή, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι η αυτή αλλαγή τακτικής του Ρέντσι οφείλεται σε πιέσεις του κόμματος της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος φοβόταν ότι αν εγκριθεί άμεσα η τροποποίηση του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση υπήρχε κίνδυνος να πέσει και να προκηρυχθούν εκλογές—κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πολιτική «εξαφάνιση» των μικρών κομμάτων.

Ο Ρέντσι και ο Μπερλουσκόνι είχαν συμφωνήσει στην υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού νόμου τόσο για την βουλή όσο και για την γερουσία, ο οποίος προβλέπει «πριμ εδρών» για την συμμαχία που θα καταφέρει να ξεπεράσει το 38% των ψήφων.

Ο Μπερλουσκόνι πάντως δήλωσε ότι «διαπιστώνει με απογοήτευση ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός αδυνατεί να εξασφαλίσει την στήριξη της πλειοψηφίας του για συμφωνίες που έχει υπογράψει και δεχθεί δημοσίως».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή