Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία

Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA η Ρωσία.

Οι δυνάμεις στρατηγικών πυραύλων (SMF) εκτόξευσαν έναν πύραυλο RS-12M Topol από την περιοχή του Αστραχάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ο οποίος πέτυχε τον στόχο του στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Γεγκόροφ.

Πάντως όπως ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί από τη Ρωσία ότι επρόκειτο να γίνει σήμερα μια δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των αμοιβαίων δεσμεύσεών τους.

Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αλλά ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε γίνει πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η ενημέρωση της άλλης πλευράς για τις δοκιμές πυραύλων προβλέπεται από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τη σημασία που έχει η δοκιμή αυτή, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Παράλληλα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απώθησαν, χωρίς να κάνουν χρήση όπλων, ένοπλους Ρώσους πεζοναύτες που είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν ένα πολεμικό σκάφος αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

«Οι ένοπλοι προσέγγισαν με ένα ρυμουλκό το πλοίο Slavoutitch, έκαναν μια απόπειρα να ανέβουν στο πλοίο, να αιχμαλωτίσουν τους ναύτες και να κατασχέσουν τα όπλα τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας από το Κίεβο.

«Το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ένστολους Ρώσους πεζοναύτες που έφτασαν με ένα ρωσικό σκάφος», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ναυτικοί «ήρθαν στα χέρια και η επίθεση απωθήθηκε», συνέχισε.

Ρωσικά πλοία συνεχίζουν τον αποκλεισμό των ουκρανικών πλοίων στη Σεβαστούπολη, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν από άλλες πηγές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία και ότι οι ένστολοι ένοπλοι που έχουν περικυκλώσει τις ουκρανικές βάσεις ανήκουν στις τοπικές «μονάδες αυτοάμυνας».

Το μεσημέρι της Τρίτης, η ρωσική πλευρά προχώρησε σε μία προκλητική ενέργεια, όταν στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ στην περιοχή της Κριμαίας έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, όταν 300 Ουκρανοί στρατιώτες προσπάθησαν να επανακαταλάβουν τις θέσεις τους.

Η Ε.Ε. δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 Ουκρανών, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και αφού η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν υπεξαιρεθεί δισεκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν την περασμένη εβδομάδα η Αυστρία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ενώ η απόφαση πιθανόν να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι αρχές της Αυστρίας έχουν συμπεριλάβει στον δικό τους κατάλογο τους το όνομα του έκπτωτου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές εάν θα παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή