ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν για την Ουκρανία

tilefoniki-synomilia-poytin-erntogan-gia-tin-oykrania-2010098

Την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία συζήτησαν τηλεφωνικά απόψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.

«Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι, παρά τις επιθετικές ενέργειες των ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων του Μαϊντάν, στην Κριμαία θα γίνει κατορθωτό να διασφαλιστεί η διεθνική και διαθρησκευτική ειρήνη και ηρεμία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με την αναφορά στην Μαϊντάν η Μόσχα αναφέρεται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των διαδηλώσεων εναντίον του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι Β. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους ως προς το ζήτημα αυτό, καταλήγει στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επαφίεται κατά κύριο λόγο στους Ουκρανούς να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια στη χώρα αυτή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου, ο Ερντογάν επισήμανε ότι «είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνη των Ουκρανών να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους» και τόνισε ότι «η αστάθεια (στην Ουκρανία) θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα το Κρεμλίνο επικεντρωνόταν στο θέμα της Κριμαίας και άφηνε να εννοηθεί ότι Ερντογάν και Πούτιν είχαν ταυτόσημες απόψεις.

Η Μόσχα και η Άγκυρα είχαν επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες διπλωματικές επαφές, με πιο πρόσφατη την τηλεφωνική επικοινωνία των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Γκριγκόρι Καράσιν και Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Επικαλούμενα τον τουρκικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά τα συμφωνηθέντα την 19η Απριλίου 1783 για την Κριμαία μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσικής Αυτοκρατορίας υπό την Αικατερίνη Β΄ η χερσόνησος τίθεται υπό ρωσική διοίκηση και δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα, διαφορετικά θα μπορούσαν να εκδηλωθούν δικαιώματα επί της κυριαρχίας στην Κριμαία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή τους διαδόχους της.