Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά της εργοστάσια η Ουκρανία

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά της εργοστάσια η Ουκρανία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας προχωρά στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας των πυρηνικών της εργοστασίων εξαιτίας της «σοβαρότατης απειλής για την ασφάλεια» της χώρας που τίθεται από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ένα έγγραφο που επιδόθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι το 2013 κάλυψαν το 44% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην IAEA υποστήριξε σε επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Γιουκίγια Αμάνο ότι «οι παράνομες ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια και η απειλή επίθεσης αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας, με δυνητικές συνέπειες στις πυρηνικές υποδομές» της χώρας.

Στην επιστολή του προς τον Αμάνο, με ημερομηνία 4 Μαρτίου, ο πρεσβευτής Ίγκορ Προκόπτσουκ ανέφερε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, οι αρμόδιες αρχές τις Ουκρανίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εγγυηθούν (. . .) την ασφάλεια των 15 αντιδραστήρων».

«Ωστόσο, οι συνέπειες της χρήσης στρατιωτικής ισχύος από τη Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας είναι απρόβλεπτες», επισήμανε ο ίδιος.

Την Κυριακή, το ουκρανικό κοινοβούλιο κάλεσε διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία των πυρηνικών σταθμών, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις με τη Ρωσία.

Ο Προκόπτσουκ προέτρεψε τον Αμάνο να «συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και να θέσει επειγόντως το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας» στη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, ο Αμάνο δήλωσε ότι είναι ευθύνη κάθε χώρας να εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή