Ανοιχτά τώρα όλα τα ενδεχόμενα στην Ουκρανία

Ανοιχτά τώρα όλα τα ενδεχόμενα στην Ουκρανία

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να στείλει εκεί στρατεύματα, εφόσον αυτό της ζητηθεί από τις ρωσόφωνες περιοχές της χώρας, διεμήνυσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά τις δραματικές εξελίξεις, ο Ρώσος ηγέτης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμβιβασμού με τη Δύση, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και τονίζοντας ότι ο ανατραπείς πρόεδρος Γιανουκόβιτς «δεν έχει πολιτικό μέλλον».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν χθες στον αέρα για να εμποδίσουν άοπλους Ουκρανούς στρατιώτες να προσεγγίσουν στρατιωτική βάση. Εξάλλου, δοκιμαστική βολή βαλλιστικού πυραύλου Topol RS-12, ικανού να φέρει πυρηνική γόμωση, πραγματοποίησε χθες η Ρωσία, διακινδυνεύοντας τη διαπραγμάτευση με τη Δύση, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα υιοθετούσε αυστηρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, δηλώνοντας ότι ο «Πούτιν δεν ξεγελάει κανέναν πια». Ενώ η Χερσόνησος της Κριμαίας εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών πολιτοφυλακών και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων της Σεβαστούπολης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το παράθυρο του συμβιβασμού με τη Δύση, διατηρώντας ταυτόχρονα στο τραπέζι το χαρτί της επέμβασης, έστω και ως «μέσο ύστατης καταφυγής».

Λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να ανοίξει πόλεμο με τον λαό της Ουκρανίας». Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει: «Αν δούμε να επικρατεί αναρχία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, αν ο λαός αυτών των περιοχών ζητήσει τη βοήθειά μας… τότε διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να προστατεύσουμε τους πολίτες». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε ότι Ρώσοι ένοπλοι έχουν περικυκλώσει βάσεις του ουκρανικού στρατού στην Κριμαία, επιμένοντας ότι πρόκειται για «πολιτοφυλακές εθελοντών» από τον τοπικό πληθυσμό.

Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε διατάξει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία, αποκλιμακώνοντας, έν τινι μέτρω, την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν «άδειασε» τον Γιανουκόβιτς, αναγνωρίζοντας ότι «ο ουκρανικός λαός είχε βάσιμους λόγους να αντιδράσει στην εκτεταμένη διαφθορά» και σε άλλα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. «Δεν βλέπω κανένα πολιτικό μέλλον για τον κ. Γιανουκόβιτς, κάτι που του έχω ήδη πει, άλλωστε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αποδοκίμασε ωστόσο την «πραξικοπηματική» ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου από «υπερεθνικιστές και αντισημίτες», ενώ εκτίμησε πως το αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής ήταν «να αντικατασταθεί μια ομάδα κλεπτοκρατών από μια άλλη».

Νέο Σύνταγμα

Επιμένοντας στην ανάγκη για «ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών και των περιοχών της Ουκρανίας στον καθορισμό του μέλλοντός της», ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ ενός νέου Συντάγματος, το οποίο θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα, και μιας νέας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η αρχή της αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων έχει γίνει αποδεκτή από τη Δύση, όπως έδειξε το Κόσοβο».

Ενδείξεις για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στην ουκρανική κρίση έρχονται και από το Βερολίνο. Οπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια μαραθώνιας τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον Πούτιν, πρότεινε ως πιθανή λύση τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ομοσπονδία, με παράλληλη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων. Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τη ρωσική παρουσία στην Κριμαία ως «απαράδεκτη επέμβαση» και ζήτησε την αποστολή εξεταστικής επιτροπής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κάτι που απεδέχθη ο Ρώσος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, νέα πηγή έντασης αποτελεί η χθεσινή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Topol, ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Ο πύραυλος προσγειώθηκε μάλιστα σε απόσταση 450 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι για οικονομικό πόλεμο Δύσης – Ρωσίας, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να παγώσει τις διαπραγματεύσεις για οικονομικές συμφωνίες με τη Μόσχα, υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο Κίεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή