Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα στρατόπεδα της Κριμαίας

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα στρατόπεδα της Κριμαίας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΙΜΑΙΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τεταμένη ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η κατάσταση στα στρατόπεδα της Κριμαίας, έξω από τα οποία παρέμεναν βαριά οπλισμένοι στρατιώτες, χωρίς διακριτικά. Σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες κατονομάστηκαν ως ρωσικές, βρίσκονταν έξω από το 90%, περίπου, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Κριμαίας. Σε πολλές βάσεις οι ένοπλοι εμποδίζουν την πρόσβαση ενώ σε άλλες απλώς βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Τουλάχιστον τρεις βάσεις έχουν καταληφθεί –έστω μερικώς– από ρωσικές δυνάμεις. Στο αεροδρόμιο του Μπελμπέκ έγινε χθες προσπάθεια ειρηνικής ανακατάληψης από τον ουκρανικό στρατό. Οι στρατιώτες παρέλασαν άοπλοι, τραγουδώντας τον στρατιωτικό και τον ουκρανικό ύμνο. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στον αέρα, αργότερα άρχισαν διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο διεκόπησαν όταν επιχείρησαν να λάβουν μέρους άτομα της λεγόμενης πολιτοφυλακής της Κριμαίας.

«Είμαι στρατιωτικός, όπως και αυτός. Εχουμε δική μας γλώσσα επικοινωνίας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε μαζί σας», ήταν η δήλωση του επικεφαλής της μονάδας του Μπελμπέκ στην «πολιτοφυλακή». Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ» πως Ουκρανοί στρατιώτες κατάφεραν να απομακρύνουν αεροπλάνα και ελικόπτερα στην περιοχή Σαάκι της Κριμαίας. Σε άλλο στρατόπεδο οι στρατιώτες έχουν κλειδωθεί σε υπόγειο καταφύγιο. Στην περιοχή Ευπατορία, όπου υπάρχει μία ακόμα στρατιωτική μονάδα Ουκρανών που δεν παραδίνονται παρά τα συνεχόμενα τελεσίγραφα, ομάδα «πολιτοφυλακής» εξοπλισμένη με ρόπαλα και καδρόνια επιτέθηκε κατά του στρατοπέδου σε μια αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψής του. Επιθέσεις από ομάδες ατόμων που «συστήθηκαν» ως πολιτοφύλακες σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία, ενώ η παρουσία τους καταγράφηκε σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα από τους Ρώσους συναδέλφους μας στρατιώτες. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε πυρ. Βέβαια, υπάρχουν οι κανόνες εμπλοκής, όλοι οι στρατιωτικοί –και αυτοί που βρίσκονται έξω από τις πύλες– το γνωρίζουν. Εχουμε δώσει όρκο και δεν θα τον παραβιάσουμε», ανέφερε ο υποδιοικητής της μονάδας πεζοναυτών στην περιοχή Θεοδοσία, Ντμίτρι Ντελιάτιτσκι. Μέσα στο στρατόπεδο, όπου βρέθηκε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Οι στρατιώτες τοποθετούν σακιά με άμμο σε διάφορα σημεία, έχουν αυξημένες σκοπιές, σκάβουν και κινούνται φέροντας διαρκώς τον οπλισμό τους. Στις συνομιλίες μας αναφέρουν ότι έχουν συγγενείς και φίλους στην περιοχή και ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση. Ορισμένοι βρίσκονται διαρκώς με ένα κινητό στο χέρι επικοινωνώντας με τους δικούς τους, άλλοι κάθονται χωρίς να μιλάνε και άλλοι προσπαθούν να δείξουν άνετοι: «Δεν είναι τίποτα, πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά. Δε νομίζω ότι θα γίνει πόλεμος. Και να γίνει, είμαι έτοιμος. Αφού επέζησα από τη γυναίκα μου και τον διοικητή μου, νομίζω ότι δεν με τρομάζει κανένας πόλεμος πλέον», λέει, σε μια προσπάθεια να αστειευτεί ένας φαντάρος. Οι περισσότεροι εμφανίζονται καλά πληροφορημένοι για την κατάσταση στην Ελλάδα και ρωτούν την άποψή μας κατά πόσο «αξίζει» να μπει η χώρα τους στην Ε.Ε.

Στη μονάδα υπάρχει ιερέας, τον οποίο οι στρατιώτες επισκέπτονται πολύ συχνότερα απ’ ό,τι συνήθως. Ακόμα, υπάρχουν μάγειρες που φροντίζουν για τη σίτισή τους. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει απαγορευτεί ρητά και το μόνο ποτό που κυκλοφορεί είναι το γνωστό «καμπότ», όπως ονομάζεται το νερόζουμο από βραστά φρούτα. Παρά την αναστάτωση το στρατόπεδο παραμένει πεντακάθαρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, Ρώσος ανώτατος αξιωματικός ζήτησε συνάντηση με τους Ουκρανούς αξιωματικούς. Η ουκρανική πλευρά επέτρεψε την παρουσία των δημοσιογράφων. Η ρωσική πλευρά, που επίσημα συστήθηκε ως τέτοια, αρνήθηκε να κάνει διαπραγματεύσεις παρουσία εκπροσώπων ΜΜΕ. Εξω από το στρατόπεδο είχαν συγκεντρωθεί φιλορώσοι πολίτες που φώναζαν συνθήματα κατά της Ουκρανίας και του Μαϊντάν, υπέρ της Ρωσίας και της αστυνομικής ομάδας Μπερκούτ.

Φάρμακα και δώρα

Σε άλλο στρατόπεδο που επισκέφθηκε η «Κ», στην περιοχή Μπαχτσεσαράι, γυναίκες συγκέντρωναν τρόφιμα, φάρμακα, σοκολάτες και δώρα για τους Ουκρανούς στρατιώτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. «Υπάρχει έντονη πίεση στους στρατιώτες μέσω γραπτών μηνυμάτων από άτομα που τους ζητούν ή τους απειλούν να τα παρατήσουν», επισημαίνει στην «Κ» ο στρατιωτικός υποδιοικητής της μονάδας, Βλ. Ντοκουτσάεβ. Και σε άλλες περιοχές της Κριμαίας οργανώθηκαν εκδηλώσεις συμπαράστασης σε εγκλωβισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή