Oι «τουρίστες διαδηλωτές» υπέρ ρωσικής εισβολής

Oι «τουρίστες διαδηλωτές» υπέρ ρωσικής εισβολής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στη νότια και ανατολική Ουκρανία, σε πόλεις ζωτικής σημασίας για τον βιομηχανικό ιστό της χώρας, ρωσόφωνοι διαδηλώνουν και καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια ζητώντας να κλιμακωθεί η εισβολή της Μόσχας. Αλλά κάποιοι από όσους ζητούν ρωσική επέμβαση είναι και οι ίδιοι Ρώσοι – «τουρίστες-διαδηλωτές» που προέρχονται από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο Μοσχοβίτης υπέρμαχος του Κρεμλίνου Αλεξέι Χουντάκοφ, ο οποίος δήλωσε ότι έφθασε στην Ουκρανία «για να παρακολουθήσει και ενδεχομένως να δώσει και συμβουλές». Στο Χάρκοβο, η δραματική έπαρση της ρωσικής σημαίας σε κυβερνητικό κτίριο έγινε επίσης από Ρώσο, ο οποίος έδωσε την οπτική εντύπωση πως η πόλη απευθύνει πρόσκληση προς τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι σαφές ότι σε αυτό το κομμάτι της Ουκρανίας πολλοί ρωσόφωνοι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Κιέβου και θα υποδέχονταν πράγματι με χαρά τα ρωσικά στρατεύματα. Αλλά αυτό που συμβαίνει σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις δείχνει να ακολουθεί το ίδιο πρότυπο με αυτό που ακολούθησε το Κρεμλίνο στην Κριμαία, όπου τον δρόμο της ρωσικής ανάμειξης άνοιξαν φιλορωσικές δυνάμεις που δεν έδρασαν ούτε εντελώς αυθόρμητα, ούτε ήταν εντελώς ντόπιες.

Οι ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε 11 πόλεις με σημαντικό ρωσόφωνο πληθυσμό, η οργάνωση των διαδηλωτών, οι εμφανίσεις Ρώσων πολιτών και οι πληροφορίες για λεωφορεία που φθάνουν από τη Ρωσία υποδεικνύουν υψηλό συντονισμό με τη Μόσχα. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι οι Ρώσοι υποκινούν διαδηλώσεις από Ουκρανούς που πρόσκεινται στη Μόσχα, ώστε να έχουν πρόσχημα ευρύτερης επέμβασης αν το αποφασίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ξαφνικές διαδηλώσεις σοκάρισαν πολλούς σε μια περιοχή που είχε μεν ταχθεί εναντίον των διαδηλωτών στο Κίεβο, αλλά που μέχρι πρόσφατα δεν συζητούσε την προσέγγιση με τη Ρωσία.

Στο Ντόνετσκ, όταν το πλήθος κατέλαβε τη Βουλή τη Δευτέρα, τα μεγάφωνα έπαιζαν τη σοβιετική μπαλάντα «οι Ρώσοι δεν παραδίδονται», καθώς ο Χουντάκοφ συζητούσε με τον επικεφαλής της οργάνωσης «Δημοκρατία του Ντόνετσκ», που ζητάει ευρύτερη αυτονομία από το Κίεβο. Στη Ρωσία, ο Χουντάκοφ είναι γνωστός ως ιδρυτής εθνικιστικών ομάδων με τις σιωπηρές ευλογίες του Κρεμλίνου. Ενας από τους τοπικούς βουλευτές στο Ντόνετσκ χαρακτήρισε την κατάσταση «μαύρη τρύπα». «Είναι στο χέρι της Ρωσίας», είπε.

Πριν από την κατάληψη του κτιρίου του Κοινοβουλίου, οι διαδηλωτές έπιασαν έναν άνδρα που βγήκε τρέχοντας από το κτίριο και τον χτύπησαν. Γενικά, πάντως, οι επικεφαλής των διαδηλωτών προσπαθούν να αποτρέψουν τα βίαια περιστατικά. «Μη χτυπήσετε κανέναν, μη σπάσετε τίποτα», φώναζε ένας κοντοκουρεμένος οργανωτής των διαδηλώσεων, που είπε ότι λέγεται Βίκτορ. «Αν υπάρξει βία, θα έχει πρόβλημα ο Πούτιν»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή